Start Glavna jela Testa Pita od ribe i spanaća

Pita od ribe i spanaća

DH
DH

Sastojci:
za testo
– 450 g belog mekog brašna
– 1/2 svežeg kvasca
– 2 dl mleka
– 1 kašičica šećera
– prstohvat soli
– 1 dl ulja
za fil
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 200 g sardine iz konzerve
– 500 g spanaća
– 200 g feta sira
– 1 veza mirođije
– 2 jajeta
– 4 kašike ulja
– so
za premaz
– 1 jaje

Priprema
Testo:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, kvasac, so, kašičicu brašna i šećer te ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati ulje, nadošao kvasac i promešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano mešanje dok se ne dobije glatko testo. Testo ostaviti da nadođe.
Fil:
1. Spanać obariti u slanoj vodi, ocediti od suvišne tečnosti i sitno iseckati. Crni luk iseći na kocke, feta sir izrendati na krupno rende, sardinu ocediti od suvišne masnoće, a beli luk i mirođiju što sitnije iseckati.
2. Na ulju propržiti crni i beli luk, dodati spanać i začine po ukusu. Kratko prodinstati i ostaviti da se ohladi.
3. Kada se povrće ohladi, dodati umućena jaja, sardine, feta sir i mirođiju, a zatim lagano promešati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo premesiti i razvući oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
2. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom, te dno i stranice prekriti testom.
3. Preko testa sipati fil od spanaća i poravnati. Od preostalog testa oblikovati trake i poslagati ih preko pite u obliku mreže. Potom trake i ivice pite premazati umućenim jajetom.
4. Pripremljenu pitu peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

SAVET PLUS:
Dok je pita topla, ivice treba premazati vodom da omekšaju

Uživajte!
D.S.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!