Start Zanimljivosti Plan ishrane koji zamenjuje povremeno uzdržavanje od hrane

Plan ishrane koji zamenjuje povremeno uzdržavanje od hrane

Neki stručnjaci kažu da je povremeno uzdržavanje od hrane u stvari dobro za vas, ali ako vas osećaj gladi izluđuje, prebacite se na ishranu koja podrazumeva super niskokalorične obroke.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Smanjivanje kalorija kroz povremeno uzdržavanje od hrane ili svakodnevno, dugoročno ograničavanje kalorija možda izaziva kontroverzna mišljenja, ali predstavlja tehniku ishrane koja se već neko vreme primenjuje – i u poslednje vreme postaje sve popularnije. Nova istraživanja čak pokazuju da povremeno uzdržavanje od hrane poboljšava kognitivnu funkciju (pored smanjenja rizika od hroničnih bolesti i mogućeg produžetka života).

Ali ako vam se ideja o povremenom uzdržavanju od hrane ne dopada, evo dobrih vesti: prema rezultatima nove studije, objavljenim u časopisu Cell Metabolism, možete da iskoristite neke od ovih prednosti smanjenja unosa kalorija tokom samo pet dana mesečno.

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA) stavili su 19 osoba na dijetu tokom pet dana u mesecu u periodu od tri meseca. Prvog dana, dijeta je podrazumevala unos 1.090 kalorija; od drugog do petog dana se unosilo po 725 kalorija. Tokom ostalih dana u mesecu učesnici su jeli kao i obično. Na kraju su se nivo šećera u krvi i markeri upalnog procesa (znaci koji ukazuju na bolest) poboljšali, čak i nakon što su počeli da jedu normalno.

O tome šta bi trebalo da imate na umu ako planirate da isprobate ovaj režim te i celokupan plan ove ishrane, možete se informisati OVDE.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!