Start Deserti Slatka testa Pleteni venac s orasima

Pleteni venac s orasima

Uvrnuti venac sa orasima i začinima
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 100 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
600 g brašna
20 g svežeg kvasca
½ limuna (kora)
1 kašika masti
1 kašika putera
1 kašičica soli
1 kašika šećera
300 ml toplog mleka
2 jajeta
Fil
250 g mlevenih oraha
¼ kašičice anisa
¼ kašičice cimeta
150 g šećera
50-ak ml vrelog mleka

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

Testo
1. Kvasac pomešati sa šećerom i dodati 100 ml toplog mleka. Promešati i ostaviti da zapeni.
2. Sjediniti brašno, so, jaja, koru limuna, rastopljenu mast i puter, pa dodati pripremljen kvasac i zamesiti srednje tvrdo testo, pogodno za rad.
3. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da odmori oko 20 minuta.
Fil
1. Mlevene orahe, šećer, anis i cimet popariti sa vrelim mlekom i promešati.
Finalni postupak
1. Pripremljeno testo razviti u pravougaoni oglik, na debljinu do 0,5 c.
2. Testo premazati pripremljenim filom i zamotati u rolat.
3. Dužno preseći na dva jednaka dela, tako da na jednom kraju testo ne bude do kraja presečeno.
4. Naizmeničnim prebacivanjem krajeva oblikovati pletenicu i uobličiti u venac. Mesto gde se krajevi spaju dobro pritisnuti (malo uštinuti).
5. Pripremljeno testo prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje, pokriti i ostaviti na toplom petnaestak minuta.
6. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko četrdeset minuta (pokriti papirom za pečenje ili alu-folijom ako pecivo preterano dobija boju).
7. Pečeno pecivo izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi pa izručiti na rešetkastu površinu i ostaviti da se potpuno ohladi.
8. Posuti šećerom u prahu i servirati.

Pridružite nam se u grupi na Viberu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!