Start Vina regiona “Podrum Radovanović”, sinonim za vina vrhunskog kvaliteta!

“Podrum Radovanović”, sinonim za vina vrhunskog kvaliteta!

vino1
Podrum Radovanović, smešten u srcu Šumadije, Krnjevu, moderan je vinski podrum koji stremi ka izuzetnosti i jedinstvenosti. Velika ljubav prema vinu i iskrena želja da se nastavi duga porodična tradicija dovela je konačno 1990. godine do sadnje Rajnskog Rizlinga na obnovljenom dedinom vinogradu. Tu počinje istorija zvana Podrum Radovanović.
Danas, sa oko 22 hektara vinograda i 25 ha kooperacije, proizvodnjom od oko 200 000 boca godišnje, modernom opremljenošću, mladim timom saradnika, brojnim nagradama i priznanjima za vrhunski kvalitet vina kako na stranim tako i domaćim takmičenjima, za Podrum Radovanović se može slobodno reći da suvereno vlada srpskim tržištem vina.
Potraga za savršenom vinskom pričom traje i dalje, u korak sa svetskim trendovima i čuvenim vinskim kućama.
vina

Podrum
Na osunčanim padinama Šumadije, u mestu Krnjevu, sa očuvanog i iznegovanog dedinog vinograda, 1990. godine nastaje prva srpska privatna vinarija, Podrum Radovanović, sadnjom rajnskog rizlinga. Krenuvši iz porodične kuće sa skromnom proizvodnjom vina, čuveni srpski enolog i tehnolog Miodrag Radovanović, kao spoj dugogodišnje porodične tradicije i iskustva stečenog na poziciji menadžera proizvodnje u Navipovom podrumu, započinje istoriju malog Podruma Radovanović. Kontinuirano ulaganje u proizvodne kapacitete kao i praćenje inovacija, doveli su do toga da Podrum Radovanović svake godine ima tendenciju rasta, kako u proizvodnji tako i u prodaji. Danas, Podrum Radovanović godišnje proizvede oko 200 000 boca vina. Svojom opremljenošću, obimom poseda, stručnjacima i umešnošću, ne zaostaje za svetski poznatim vinarijama iz Francuske, Španije, Italije. Osim dugogodišnje dominacije na srpskom tržištu, Podrum Radovanović poslednjih godina sve više postaje i izvozno orijentisan ka atraktivnim tržištima Evrope a u planu su i nastupi na tržištima Azije i Amerike. Sve je to propraćeno mnogobrojnim nagradama i priznanjima na raznim evropskim i svetskim takmičenjima i sajmovima kao rezultat dugogodišnjeg stremljenja ka savršenstvu i jedinstvenosti naših vina.
radovanovic

Vinogradi
Krnjevo ima dugu vinogradarsku tradiciju tako da nije čudno što se baš na ovom području nalazi jedna od najčuvenijih srpskih vinarija. Brda oko Krnjeva su pogodna za razvoj vinove loze. Prvi podaci o vinogradima na ovim terenima potiču još iz 1831.godine. Dobar miks regiona, klimatskih uslova i zemljišta doveli su do toga da se groždje danas odlikuje postotkom šećera od čak 25-26%. Vinogradi Podruma Radovanović pokrivaju oko 22 ha najkvalitetnije zemlje, a nalaze se na kosim padinama brežuljaka kako bi se obezbedila dobra izloženost suncu. Prefinjenoj aromi i istančanom ukusu vina doprinosi i okolina, sa sebi svojstvenom klimom i geografskim položajem. Svakoj od ovih karakteristika se posvećuje posebna pažnja. Parcele vinograda se posebno tretiraju, u skladu sa osobinama svog podneblja. Ove kombinacije faktora dovele su do bogate vinske palete Podruma Radovanović. Veliko vino počinje sa parcelom-terroirom, koji mora biti aktivno interpretiran.

vinograd

vinograd2

Podrum Radovanović postaje sinonim za vrhunski Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Rose… U njihovoj ponudi nalaze se sledeća vina:

Rajnski rizling
Nastao kao rezultat brižljivog odabira groždja, nege vina i umešnosti Miodraga Radovanovića za spojem tradicije i iskustva sa savremenim trendovima u oblasti vinarstva. Široka paleta intenzivnih citrusnih aroma dominira ovim vinom. Daje pun, zaokružen ukus. Fino izbalansirana kiselost daje mu pitkost, svežinu i mogućnost da dobro sazreva.
Rajnski-Rizling

Chardonnay
Aroma je istančana, delikatna. Miks mirisa jabuke, limuna, breskve sa primesama tropskog voća. Vrlo pitko vino, puno, zaokružen ukus sa finim kiselinama, uz izvesnu dozu voćne slasti.
chardonnay

Chardonnay Selekcija
Vino vrhunskog kvaliteta sa geografskim poreklom, kombinuje groždje sa različitih terena. Loze okrenute ka istoku daju svežinu, grozdovi sa juga doprinose cvetnom karakteru a sa zapada donose punoću i ekstraktivnost. Dominantan cvetni buke, sa primesama vanile i jezgrastog voća. Vino zaokruženog, punog ukusa, prijatnih kiselina koje povećavaju svežinu i perzistentnost. Kombinacija arome zrelog voća i specifičan ukus srpske hrastovine, uz značajan utisak slasti u završnici.
Selekcija

Sauvignon Blanc
Kompleksna aroma se postiže kupažiranjem Sauvignon Blanc-a sa dva lokaliteta. Vrlo izražena aroma sa cvetnim karakterom na početku impresije, nastavlja se sa naglašenim aromama tropskog voća kao i herbalnim tonovima na kraju impresije. Puno vino, sa prijatnim kiselinama koje mu pojačavaju svežinu.
Sauvignon-blanc

Pino As
Podrum Radovanović je po prvi put predstavio nesvakidašnju kupažu 2009. godine sa vinom Pino AS. Ovom belom vinu pino blanc nosi strukturu, pino gris definiše aromu a pino noir doprinosi eleganciji. Vrlo aromatično vino koje se odlikuje izraženom svežinom i postojanošću arome. Idealno vino za letnji period.
pinoas

Rose
Izražena roze boja vina ukazuje na bogatstvo aromama. Dominantan je ukus zrelog crvenog voća a kako se ide dalje sa impresijom, ponavljaju se note začinskih trava. Delikatno vino, prijatne kiselosti, umerene punoće. Idealno kao prelaz sa belih na crvena vina.
rose

Cabernet Sauvignon
Sorta Cabernet Sauvignon koju neguje Podrum Radovanović je u isti mah divlja i nežna, robusna i elegantna.Dok raste, loza upija specifičnost šumadijske zemlje i sunca.
Cabernet sauvignon

Cabernet Sauvignon Barrique
Nakon sazrevanja u različitim baricima, američke i srpske hrastovine, miris Cabernet-a može se opisati kao kompleksan, gde je izražena aroma zelene papričice obogaćena aromama crvenog, bobičastog voća sa primesama vanile, pržene kafe i listova duvana, mekših tanina. Puno, dobro izbalansirano vino, oslikava lepotu i varijetet šumadijskog podneblja.
Cabernet-barrique

Cabernet Sauvignon Réserve
Cabernet Sauvignon Réserve je rezultat odličnog poznavanja enologije i posvećenosti vinara kreiranju novih vrsta vina. Ovo vrhunsko vino idealno spaja karakteristike loze sa njenim voćnim strukturama i najbolje buradi od hrastovog drveta koje je odabrao Miodrag Radovanović. U njima ovo vino, uz dosta pažnje, nege i ljubavi, sazreva i formira se u sjajan buke. Vrhunsko crveno vino sa geografskim poreklom.
Cabernet-Reserve

Ambasadorska vina
Oktobra 2011, na tradicionalnoj berbi grožđa Podruma Radovanović, okupili su se u velikom broju i ambasadori i konzuli više zemalja sveta da bi ispratili ali i sami učestvovali u branju i preradi grožđa. Cilj okupljanja u tako velikom broju bilo je učestvovanje u humanitarnoj akciji koja se održala tada u našim vinogradima a sav doprinos prikupljen tog dana otišao je za Dom za decu bez roditeljskog staranja u Miloševcu.

Izvor: podrumradovanovic.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!