Start Zanimljivosti Pravilo broja 10 pomoći će vam da smršate 3 kilograma mesečno!

Pravilo broja 10 pomoći će vam da smršate 3 kilograma mesečno!

Ako planirate da izgubite višak kilograma brzo, podjednako bi trebalo da pazite na sat kao i na kalorije jer su naučnici otkrili da nam ograničavanje vremena u koje jedemo može pomoći da efikasnije sprovodimo dijetu.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Ukoliko ograničite vaše obroke u desetočasovni ciklus, a ostatak dana provedete posteći, to može da napravi veliku razliku jer telo neće skladištiti masti, već će ih sagorevati.

Istraživači sa Salk instituta u SAD tvrde da ovo vremensko ograničavanje pomaže i u borbi protiv dijabetesa, visokog holesterola i gojaznosti.

Naime, studije koje su provedene na velikom uzorku muškaraca i žena starosti od 20 do 50 godina pokazale su kako je za održavanje telesne težine, ali i skidanje kilograma nakupljenih tokom jeseni i zime potrebno u svakodnevnu rutinu uvrstiti samo jedan magičan broj.

U pitanju je broj 10, tačnije, pravilo o 10 sati koje bi trebalo da uvedemo u naše dnevne prehrambene navike.

Kako funkcioniše pravilo broja 10?

Pravilo broja 10 vrlo je jednostavno, a objašnjava nam koliko vremena treba da prođe od prvog do poslednjeg obroka u danu. Ova navika je vezana za metabolizam i naš probavni sistem koji tokom dana radi punom parom, a noću bi trebalo da se odmara.

Tačnije, ako doručkujete u 8 sati, vaš poslednji obrok u danu trebalo bi da imate 10 sati kasnije.

Tokom istraživanja, praćene su svakodnevne prehrambene navike ispitanika, a prema rezultatima, više od dve trećine njih jede tokom 15 sati, odnosno sve vreme dok ne legnu da spavaju.

Ista grupa ljudi je za potrebe istraživanja u svoju svakodnevnu ishranu uvrstila pravilo od 10 sati i to u periodu od tri nedelje i bez ikakvih promena u namirnicama koje su koristili.

Rezultati su bili i više nego zadovoljavajući jer su nakon 21 dana svi u proseku smršali 3 kilograma.

Naravno, ovi rezultati svakako bi bili impresivniji da su učesnici modifikovali svoju ishranu da ona bude zdravija, ali samo praćenje ovog pravila takođe daje rezultate.

U slučaju da osetite glad nakon poslednjeg obroka, popijte punu čašu vode ili nezaslađeni čaj od kamilice.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!