Start Zanimljivosti Pravilo “pet sekundi”: Koju hranu smete jesti i nakon što je pala...

Pravilo “pet sekundi”: Koju hranu smete jesti i nakon što je pala na pod?

ThinkstockPhotos-86543014

Pravilo “pet sekundi” koje kaže da hranu koja vam je ispala na pod smete da pojedete ako je na zaprljanoj površini bila kraće od pet sekundi, izgleda ne važi za sve namirnice.

Ovo pravilo se već generacijama prenosi s kolena na koleno. Ako vam čips ili keks ispadnu na zemlju, možete ih pojesti ukoliko ste bili brzi poput munje i podigli ih za pet sekundi. Izgleda da nije baš tako. Stručnjaci su to odbacili, ali kažu da veliku ulogu igra i vrsta hrane koja vam je ispala.

– Ne postoji “pravilo pet sekundi”. To je mit i mi to defitivno ne preporučujemo – kaže Rejčel Vilijams, portparolka australijske Agencije za ispravnost hrane.

Ipak, nije nevažno šta je bilo na podu. Sva hrana koja završi na zemlji je izložena bakterijama, ali s obzirom da se one brže i više razmnožavaju na vlažnim površinama, opasnije je ako je namirnica koja vam je ispala vlažna.

– Na suvoj hrani bakterijama je teže da se razviju – rekla je Rejčel Vilijams.

U suvu hranu spadaju čips, bademi, orasi, keks, krekeri, neskuvani pirinač i pasta.

Voće koje nije oljušteno i isečeno možete pojesti, ali ukoliko vam je ispala isečena i oljuštena kriška jabuke, zaboravite na nju. Bacite i sve vrste mesa i suhomesnatih prerađevina koje su bile na podu.

Izvor: DailyMail.co.uk
Foto: Thinkstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!