Start Zanimljivosti Praznične đakonije: Napravite kapkejk jelkice

Praznične đakonije: Napravite kapkejk jelkice

kapkejk jelkice

Praznici se bliže, pa vam, u skladu sa novogodišnjim duhom, donosimo recept za mafine kojima možete obradovati svoje najmilije, a naročito decu…

Sastojci:

– 4 jaja
– 3 šoljice ulja
– 6 šoljica brašna
– 5 šoljica šećera
– 1 šoljica kaka
– 3 šoljice vode
– 1 vanilin šećer
– 1 prašak za pecivo
– za punjenje: nutela (ili krem nekog domaćeg proizvođača, po želji)

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca pa belanca umutite u čvrsti sneg. Žumancima dodajte šećer, pa ih umutite tako da dobijete penastu smesu. Sneg lagano umešajte u smesu od žumanaca i šećera. Dodajte ulje, vodu i vanilin šećer pa mikserom povežite sve sastojke. Za kraj dodajte kakao, brašno i prašak za pecivo pa promešajte kašikom. Uvek kad dodajete kakao možete dodati još jednu do dve kašike vode.

Zagrejte rernu na 180°C. Nauljite specijalni kalup za mafine, ili na običan pleh stavite korpice za mafine, a ako koristite silikonski kalup, nije potrebno nauljiti ga. Napunite kalup smesom za mafine i na vrh stavite kašičicu nutele. Po želji, nutelu možete da zamenite i kockicom čokolade.

Kalup stavite u rernu i pecite kolačiće nekih 10 do 15 minuta (proveravajte čačkalicom – mafini su gotovi kad čačkalica izađe suva i čista iz biskvita). Gotove mafine izvadite iz rerne i ostavite da se tako hlade nekoliko minuta, a onda ih izvadite iz kalupa. Neka se u potpunosti ohlade pre nego što pređete na dekorisanje.

Izrada jelkica i dekoracija:

– slatka pavlaka ili šlag
– zelena, žuta i smeđa boja za kolače
– šarene dekorativne mrvice (za kuglice kojima ćete okititi jelkice)

Pripremite šlag prema uputstvu s kesice (s mlekom), a ako koristite slatku pavlaku, samo je umutite – vodite, samo, računa da ne preterate jer će splasnuti i biće gotovo nemoguće lepo je oblikovati.

Obojite pavlaku ili šlag u zeleno jestivom bojom. Osim zelee možete dodati i malo smeđe ili žute boje kako biste dobili lepšu zelenu nijansu. Zatim napunite špric za dekorisanje kolača (upotrebite zvezdasti nastavak), ili kesu na čijem ste kraju izbušili rupicu, i kružnim nanošenjem smese na kapkejk formirajte jelkice – više je nego jednostavno. Igrajte se i kreirajte različite oblike – nijedno drvce ne mora biti identično – pa stvarajte bez ograničenja i uživajte procesu.

Za kraj okitite jelkice, odnosno posipajte kolačiće šarenim dekorativnim mrvicama koje će imitirati kuglice.

Izvor: ordinacija.hr
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!