Start Trikovi i saveti Prepoznajte zdravo i ukusno povrće

  Prepoznajte zdravo i ukusno povrće

  Verovatno ponekad sumnjate u zdravstvenu ispravnost povrća koje svakodnevno kupujete. Činjenica je da ove namirnice možete naći u gotovo svim prodavnicama, ali teško da postoji trgovina u kojoj se možete informisati o njegovom poreklu, pravilnom uzgoju, kvalitetu ili skladištenju. Zato vam savetujemo da se sami ”naoružate” znanjem

  Da biste mogli da prepoznate na koji način je uzgajano povrće, konsultovali smo dr Anđelka Miškovića, stručnjaka sa departmana za povrtarstvo i ratarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

  Naučite da razlikujete sorte od hibrida

  Sorte su po poreklu starije, te su zadržale neke svoje autohtone (domaće) osobine i specifičan ukus, miris i izgled. Prinosi su im slabiji od hibrida, imaju veći sadržaj suve materije, a manji sadržaj vode, pa se sa nutritivnog aspekta preporučuje korišćenje sorti u ishrani.

  Domaće sorte se uzgajaju u baštama, okućnicama i na manjim površinama. Kod nas je ovakav način uzgoja još uvek najzastupljeniji, čime je osiguran visok kvalitet proizvoda.

  Međutim, selekcija hibrida danas se radi namenski, tako da oni imaju veći sadržaj boje, šećera ili proteina, u zavisnosti od toga šta se želi postići (paradajz bogat likopenom – crvenim pigmentom, paprike intezivnih boja sa različitim odnosom bojenih materija – beta-karotena i sličnih supstanci, krastavci sa glatkom korom).

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!