Start Zanimljivosti Prijatno: 14 razloga da uživate u slanini

Prijatno: 14 razloga da uživate u slanini

ThinkstockPhotos-160860037

Postoji li išta primamljivije od slanine? Sve što je dobro počinje i završava se slaninom, ali često nas uveravaju da ona nije zdrava.

“Elite Daily” tvrdi da je to daleko od istine, jer je reč o namirnici punoj proteina i vitamina, u kojoj se ugljeno hidrati nalaze samo u tragovima. To potvrđuju s 14 razloga zbog kojih je slanina zapravo dobra za nas.

1. Slanina je jedina hrana koja je istovremeno slana i slatka
Osim toga, ukusna je. Slanina je slano-slatki užitak u kojem su ta dva ukusa racionalno raspodeljena. To je hrana koja spaja suprotnosti.

2. Skoro uopšte ne sadrži ugljeno hidrate
Suprotno uvriježenom mišljenju, ne goje nas masti, već ugljeno hidrati. Nauka potvrđuje da uz ishranu sa smanjenim udelom ugljeno hidrata možete smršati. Mnogi misle da nam ugljeno hidrati pružaju energiju, ali to nije istina. Čak su i naši preci energiju nadoknađivali mastima. Masti su mnogo delotvornije u održavanju energije.

3. Sjajno je oružje protiv mamurluka
Ništa ne može izlečiti mamurluk poput masne slanine i šoljice kafe. To je univerzalna istina. Nema bolje stvari za lečenje mamurluka od slanine.

4. Smanjuje glad
Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete duže biti siti nego da se najedete ugljeno hidrata. Ako “umirete” od gladi, slobodno pojedite malo slanine i izdržaćete od doručka do ručka ili ručka do večere. Zapravo, između svih obroka.

5. Ponekad je život bolji kad je malo hrskav
Činjenica je da u životu nije sve glatko, a slanina dokazuje da je tako i bolje. Pržena hrskava slanina podseća nas da je život vredan sa svim svojim zavijucima.

6. Ima li išta bolje od buđenja uz miris pržene slanine?
Bez obzira kakva je noć iza vas i kakav je dan ispred vas, miris slanine ujutro sigurno će vam popraviti raspoloženje.

7. Puna je vitamina
Slanina je puna esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imuniteta. Sadrži 65 odsto preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 odsto niacina, 38 odsto vitamina B12 i 36 odsto cinka. Zaboravite multivitamine i okrenite se slanini.

8. Ne treba da se bojite da se ponekad zamastite
Dobro je zaprljati se s vremena na vreme, posebno ako to radite slaninom.

9. Jeli su je i naši preci
Paleo dijeta je poslednji hit, ali ona potiče iz davnih vremena. Tako su se hranili praljudi, pre nego je prerađena hrana postala deo naše svakodnevice.

10. Lako se priprema
Slanina je ostvarenje snova svih lenih osoba, lako ju je pripremiti, a istovremeno je ukusna i zdrava.

11. Možete je staviti na baš sve i može biti deo svakog vašeg obroka
Slanina za doručak? Može! Slanina za ručak? Može! Slanina za večeru? Može! Slanina uvek zvuči dobro, bez obzira koje je doba dana.

12. Čak i kad je loša, dobra je
Ono što čini slaninu posebnom jeste to što ne može biti loša. Istina, ponekad ju je teško žvakati i prehrskava je, ali i dalje se može pojesti.

13. Svako ima svoj faktor
Uvek postoji način za uživanje u slanini, uprkos bilo kakvim granicama. Ne volite svinjetinu? Šta ako vam vera brani slaninu? U tom slučaju za vas je slanina od ćuretine. Možete dobiti slaninu od bilo koje životinje. Slanina je univerzalni jezik.

14. Bogata je belančevinama
Belančevine su ključni sastojak zdrave ishrane, a srećom slanina je puna belančevina.

Izvor: 021
Foto: Thinkstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here