Slatko od malina
Sastojci:
– 1,5 kg malina
– 1,2 kg šećera
Priprema
1. Maline očistiti, oprati i ocediti, pa tek onda izmeriti 1,5 kg.
2. U veću šerpu stavljati red malina, a zatim red šećera. Ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal. Voditi računa da poslednji bude sloj šećera.
3. Pokriti šerpu pamučnom krpom i ostaviti da prenoći kako bi maline pustile sok. Nije potrebno mešati.
4. Sutradan staviti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi 40 minuta. Povremeno skidati penu i protresti šerpu (ne mešati).
5. Sipati malo sirupa na tanjirić i povući kašikom. Ako ostaje beli trag, slatko je gotovo.
6. Skinuti penu, pa ostaviti da se ohladi.
7. Tegle oprati i osušiti. Slatko sipati u tegle, te ih ubaciti u hladnu rernu.
8. Uključiti rernu na 100°C i u njoj zagrevati tegle sa slatkim 30 minuta.
9. Pre služenja slatko sipati u manju posudu.