Start Zanimljivosti Promenite loše navike: Saveti za pravilnu ishranu!

Promenite loše navike: Saveti za pravilnu ishranu!

Brz život, stresan posao, mnogo obaveza u toku dana – sve to negativno utiče na način ishrane. Ipak, uz malo dobre volje, to se može promeniti. Savetujemo vas i kako…

ishrana1

Retko koja firma kod nas ima svoju kantinu sa ponudom kuvanih jela, pa većina zaposlenih svakodnevno jede brzu hranu, koja je masna, kalorična i nadasve nezdrava.

Ankete pokazuju da žene jedu mnogo češće od muškaraca, ali, uglavnom, na radnom mestu, što govori o vrednoći i marljivosti. Koliko god da vam je posao naporan i zahtevan, pokušajte da se organizujete tako da svakog dana nađete vremena da napravite pauzu i na miru jedete. Evo naših saveta kako da se pravilno hranite, čime god da se bavite.

  • Ako mnogo vremena provodite u kancelariji

Zvuči prilično frustrirajuće, ali poslovi tokom kojih se uglavnom sedi zahtevaju veoma mali unos kalorija. Ukoliko pripadate ovoj grupi, redukujte ishranu. Žene koje rade u kancelariji, dnevno bi trebalo da unesu između 2.000 i 2.500 kalorija.

Ako vam je između obroka potreban dodatni izvor energije, možete da uzimate voće i mlečne proizvode sa niskim procentom masti, jer šećer iz ovih proizvoda pruža dovoljno “goriva” organizmu, ali ne opterećuje brojem kalorija.

Dugočasovno sedenje i nedostatak fizičke aktivnosti usporiće proces varenja, zato je važno da uzimate raženi hleb, povrće, suvo voće, kao i da unosite dnevno najmanje 1,5 litara tečnosti.

Fizička aktivnost takođe je veoma važna, zato se trudite da što češće izlazite iz kancelarije, na primer – da biste nešto fotokopirali, otišli do koleginice ili u arhivu. Upamtite da sedenje negativno utiče na razmenu masnih materija!

  • Ako idete na poslovne ručkove

Prinuđeni ste da više puta nedeljno idete na poslovne ručkove, na kojima se naravno obilno jede? Rešenje je da svakog jutra dobro doručkujete.

Jedite što je moguće više žitarica, voća i mlečnih proizvoda. Unosite što više magnezijuma, minerala koji ublažava stres, a njega najviše ima u orasima, semenkama bundeve, zobi, zelenom povrću i sojinom mleku.

Jedite polako, kako biste osetili kad ste siti. To je dobro za probavni sistem, ali i za oblikovanje struka i bokova. Bonžita, dijetalni keksići ili sok svakako će pomoći da na “radnim ručkovima” jedete mnogo manje.

ishrana2

  • Ako se mnogo fizički iscrpljujete

Ukoliko se mnogo krećete, potrebno vam je, naravno, i više kalorija. Medicinska sestra, tokom jednog radnog dana, potroši, u proseku, 440 kalorija više od kancelarijske službenice, a radnica u fabrici čak 880 kalorija.

Fizički rad zahteva mnogo više B vitamina i minerala. Zato, unosite žitarice, voće, orahe, mlečne proizvode i zeleno povrće, kako biste obezbedili unos svih važnih vitamina, kao i kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Ručak je podjednako važan za sve, pa to važi i za one koji mnogo vremena provode napolju. Osećaj gladi ili opadanje šećera ometa koncentraciju i razdražuje. Osobe koje “preskaču” doručak treba da uzmu bar nešto voća, kafu sa mnogo mleka ili jogurt, i pobrinu se za obilnu užinu.

  • Ako često putujete

Raženi hleb sa sirom mnogo je bolji izbor za doručak od hotdoga sa kioska. Ako ste u žurbi, odlučite se za sendvič iz pekare, ali bez majoneza. Uz to, pojedite jabuku.

Posna mesa, riba, ugljeni hidrati, voće i povrće, osnova su zdrave ishrane, pa stoga u avionu izaberite vegetarijanski obrok. Tokom puta, uglavnom iz dosade, svi stalno nešto grickamo. Međutim, ova “razonoda” može da bude pogubna po vašu liniju, ali i po zdravlje.

Grickalice, poput čokoladica, čipsa i žvaka sa voćnom aromom, sadrže mnogo kalorija, a sasvim malo hranljivih sastojaka. Umesto toga, grickajte šargarepu ili suvo voće, a žvaćite žvake bez šećera.

  • Ako radite u noćnoj smeni

Tokom dana držite se rasporeda obroka i unosite ravnomerne količine hrane. Noću, dok ste na poslu, obavezno napravite pauzu za jedan topao obrok. Stručnjaci kažu da je najbolje da to učinite oko jedan sat.

Noću opada temperatura tela i brže vam postaje hladno, pa će vam prijati topao obrok. To će vam pojačati koncentraciju i održati vas budnim.

Istraživanja pokazuju da se, kada je reč o noćnoj smeni, između dva i četiri ujutro pravi najviše grešaka. U tom periodu uzmite grickalice na bazi voća, čime ćete sprečiti pad koncentracije. Probavni sistem tokom noći radi usporeno, zato jedite nemasnu i lako svarljivu hranu.

Izvor: Life Content

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!