Start Deserti Slatka testa Proveren recept za posne krofne – ukus za kojim ste tragali

Proveren recept za posne krofne – ukus za kojim ste tragali

Posne krofne sa šećerom u prahu i voćem
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 100 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

500 g brašna
20 g šećera
50 ml ulja
½ limuna (kora)
20 g kvasca
1o g šećera
250 ml mlake vode
150 g prah-šećera

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

1. U manjoj posudi pomešati kvasac i šećer pa dodati mlaku vodu i ostaviti da zapeni.
2. U drugoj posudi prosejati brašno, dodati rendanu koru limuna, šećer, ulje i pripremljen kvasac.
3. Varjačom dobro sjediniti sastojke i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od varjače.
4. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
5. Izručiti testo na površinu sa brašnom pa ga oklagijom rastanjiti na debljinu oko 0.5 cm. Modlom ili čašom seći testo i sredinu izrezati zatvaračem za flaše ili najmanjom okruglom modlom. Pripremljene krofne prekriti pamučnim čaršafom i ostaviti na toplom da miruju oko 20 minuta.
6. U širu a dublju šerpu usuti oko 500 ml ulja (da krofne plivaju i da se ne dodiruju tokom prženja) pa ugrejati ali voditi računa da ne počne da se dimi jer je to prejaka temperatura za prženje ovog testa.
7. U ulje spustiti po 3-4 krofne na suprotnu stranu od one na kojoj su ležale. Poklopiti šerpu pa ostaviti da narastu i porumene. Povremeno okretati krofne (ali tek kada jedna polovina dobije lepu zlatnobraon boju) i regulisati temperaturu ulja.
8. Pržene krofne vaditi rešetkastom kašikom i stavljati na papirni ubrus da se dobro ocede od viška ulja.
9. U kesu za zamrzivač sipati šećer, pa krofnu staviti u kesu, zatvoriti i promešati par puta da šećer prione za krofnu sa svih strana. Poslužiti dok su tople, uz dekoraciju po želji.

Savet: Krofne se mogu uvaljati i u mešavinu kristal-šećera i cimeta.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!