Start Zanimljivosti O namirnicama Razmišljate o detoksikaciji? Budite spremni na ovo…

Razmišljate o detoksikaciji? Budite spremni na ovo…

Detoksikacija organizma
Foto: Guliver/Thinkstock
Bilo da detoksikaciju sokovima praktikujete nekoliko dana ili pak čitavu nedelju, u vašem telu će definitivno doći do promena zbog drastičnog smanjenja unosa kalorija, masti i proteina. Neke od tih promena su dobre jer podstiču detoksikaciju, ali se svakako treba upoznati i sa negativnim stranama detoksikacije sokovima.
Sistem za varenje
Većina programa detoksikacije sokovima podrazumeva unos sokova od različitih vrsta voća i povrća, koji sadrže puno sorbitola ili glucitola. To je vrsta šećera koja podstiče nakupljanje vode u crevima, zbog čega ima laksativno delovanje. Probavni sistem ćete definitivno pročistiti, ali se pripremite na dijareju i ne zaboravite na povećanje unosa vode.
Hormoni
Kada telu ograničite unos kalorija, telo ulazi u stadijum gladovanja. To uzrokuje hormonalnu neravnotežu. Nivo hormona u vašem telu će tada biti vrlo slična onoj koju ste imali pre ulaska u pubertet, i to već nakon nekoliko dana. To može narušiti ujednačenost menstrualnog ciklusa, naročito ako detoksikaciju sokovima praktikujete u vreme kada vaša menstruacija treba započeti.

Više o ovoj temi pročitajte OVDE.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!