Start Zanimljivosti Rezultati istraživanja: Gledanje kulinarskih emisija goji?!

Rezultati istraživanja: Gledanje kulinarskih emisija goji?!

ThinkstockPhotos-522204531

Razne kulinarske emisije koje se emituju na televiziji su veoma popularne poslednjih godina.

Studija Univerziteta Kornel u Njujorku istražila je uticaj ovih programa na kilažu gledalaca. Ispostavilo se da oni koji kuvaju prema prikazanim receptima “nabace” oko pet kilograma, dok oni koji samo gledaju, ali ni ne pokušavaju da reprodukuju jela u svojoj kuhinji, uspevaju da zadrže liniju.

Studijom, objavljenom u časopisu “Appetite”, bila je obuhvaćena 501 žena uzrasta od 22 do 35 godina. Za Lizi Poup, koja je vodila istraživanje, emisije o kuvanju moraju da budu zabava, a ne kulinarsko iskustvo.
“Prikazani recepti nisu uvek najzdraviji. Gledajući te emisije stiče se utisak da je normalno jesti obilne porcije slabe nutritivne vrednosti”, objasnila je ona.

Jedno istraživanje iz 2012. o receptima prikazanim u kulinarskim emisijama na britanskoj televiziji pokazalo je da su jela daleko kaloričnija od preporuka Svetske zdravstvene organizacije. Autori studije iskoristili su ovu priliku da pozovu producente i TV kuvare da se pobrinu da zastupljena jela budu zdravija, sa manje šećera i soli.
“Treba da budu svesni da su uzori i da imaju ulogu u borbi protiv gojaznosti”, istakli su američki istraživači.

Izvor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!