Start Namirnica nedelje Rotkvice

Rotkvice

?????????

Kada pravite salatu neka deo nje obavezno budu rotkvice jer su one neverovatno zdrave. Pogledajte kod kakvih sve tegoba vam one dobro dođu…

Obiluju vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, magnezijumom, bakrom, kalcijumom, manganom i vitaminima B.

Borac protiv raka
Naučnici s “India’s Jawaharlal Nehru Technological University” su otkrili da rotkvica izazva apoptozu – što znači da ubija ćelije raka. Jedinjenja isothiocyanates i antocijanini rotkvice sadrže u izobilju, a nekoliko istraživanja je dokazalo da su delotvorni u borbi protiv raka. Studija je objavljena u medicinskom časopisu “Plant Foods for Human Nutrition”. S obzirom na količinu vlakana koje sadže, rotkvice su posebno učinkovite u sprečavanju i borbi protiv raka debelog creva.

Respiratorni sistem
Imate li hronične probleme s bronhijama, sinusima ili astmom, rotkvice mogu da deluju kao prirodni dekongestanti dekongestiv.

Odlična za srce
Vlakna, vitamini i minerali iz rotkvice odlično će uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Rotkvice snižavaju holesterol, sprečavaju dijabetes, regulišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Jetra i varenje
Rotkvica stimuliše proizvodnju žuči što je veoma bitno za zdravlje jetre. Sadrži materije koje regulišu proizvodnju bilirubina, pa je odlična namirnica i u borbi protiv žutice. Vlakna iz rotkvice regulišu probavu. S obzirom da nećete patiti od zatvora, očistićete organizam od otrova.

Mršavljenje
Sadrži visok procenat vode i vlakana, a gotovo ništa kalorija stoga je idealna za one koji žele da skinu koji kilogram viška. Bez obzira jedete li je sirovu ili kuvanu u organizam ćete, i pored dijete, uneti ogromnu količinu hranjivih materija.

Čisti bubrege
Rotkvica odlično deluje kod sprečavanja infekcija urinarnog trakta. Sok od rotkvice olakšaće i najgore tegobe, te skratiti vreme trajanja infekcije.

Izvor: Net.hr
Foto: Thinkstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!