Start Deserti Torte Šah torta

Šah torta

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:

Za kore:
8 jaja
200 g šećera
4 kašike brašna
40 g kakao praha
1 prašak za pecivo
1 kašika soka od limuna

Za fil:
1 l mleka
12 kašika brašna
200 g šećera
2 pomorandže
250 g margarina

Priprema:

Kore:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim uz neprestano mućenje mikserom postepeno dodavati 100 g šećera i sok od limuna.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo te polako promešati varjačom.
4. Od pripremljene smese u okruglom kalupu za tortu na 180 ˚C ispeći 3 kore.

Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa brašnom pa sipati u ključalo mleko. Nastaviti sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. Margarin penasto umutiti sa sokom i rendanom korom pomorandže.
4. Sjediniti smesu od brašna sa smesom od pomorandže i umutiti mikserom.

Finalni postupak:
1. Uzeti dve pečene kore pa od svake iseći po pet obruča iste širine.
2. Potom uzeti kalup za tortu te na dno staviti celu koru i premazati je filom. Dalje tortu slagati od spoljašnjeg ruba prema sredini. Preko fila staviti najveći biskvitni obruč, zatim preskočiti mesto za jedan obruč, pa staviti sledeći biskvitni obruč, opet preskočiti mesto za jedan obruč i na kraju staviti biskvitni krug.
3. Praznine između biskvitnih obruča ispuniti filom. U sledećem sloju, proces je obrnut. Tamo gde je bio biskvit staviti fil, a gde je bio fil staviti biskvit. Tortu odozgo premazati filom i ostaviti u frižideru da se stegne. Zatim izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!