Start Deserti Šam kolač s jabukama

Šam kolač s jabukama

Foto: Ivana Pešić

Priprema: 30 min.

Pečenje: 45 min.

Mrsno jelo

 

Sastojci:

Za koru:
* 300 g brašna

* 100 g šećera

* 125 g margarina

* 3 žumanceta

* 1/2 praška za pecivo

* 1 kašika pavlake

Za fil:

* 5 jabuka

* 200 ml vode

* 100 g šećera

* 7 g cimeta u prahu

* 2 vanil-šećera

Za šam:

* 3 belanceta

* 6 kašika šećera u prahu

 

Priprema:
1. Za pripremu fila jabuke oguliti, očistiti i izrendati, a potom ih sjediniti sa šećerom i vodom. Dinstati na umerenoj temperaturi dok voda ne uvri.
2. Skloniti s ringle pa dodati cimet i vanil-šećer te promešati.
3. Za pripremu kore u posudi sjediniti omekšali margarin, šećer, žumanca i pavlaku, te dobro izmešati.
4. Postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo.
5. Umešeno testo istanjiti oklagijom. Pleh obložiti papirom za pečenje i preneti u njega testo. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C 10 minuta. Potom tepsiju izvaditi iz rerne, pa preko testa rasporediti fil od jabuka i vratiti u rernu da se peče još 15 minuta.
6. Posebno pripremiti šam. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer u prahu.
7. Pleh ponovo izvaditi iz rerne, te fil od jabuka premazati šamom od belanaca i vratiti u rernu da se peče još 20 minuta.

Recept Ivane Pešić iz Niša

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!