Start Glavna jela Meso Sarma od svežeg kupusa

Sarma od svežeg kupusa

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

1 veća glavica kupusa
500 g mlevenog mesa
150 g pirinča
550 ml vode
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 veća šargarepa
500 ml soka od paradajza
ulje
so, biber
aleva paprika

Priprema:

1. Kupus očistiti od spoljnih listova pa sredinu izdubiti nožem i ukloniti.
2. U dublji lonac usuti vodu pa kada provri staviti pripremljenu glavicu i kuvati 15-ak minuta.
3. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
4. Nakon toga kupus ocediti od tečnosti pa pažljivo razdvajati listove. Ukloniti zadebljanja na listovima kao za klasičnu sarmu.
5. Pirinač obariti pa ostaviti sa strane.
6. U tiganj usuti malo ulja pa zagrejati. Dodati sitno seckan crni luk i posoliti. Dinstati toliko da luk postane providan i kašast.
7. Zatim dodati rendanu šargarepu i seckani beli luk pa kratko propržiti.
8. U to dodati mleveno meso i usitniti što bolje, pa pržiti dok ne postane rumene boje i suvišna tečnost potpuno ispari.
9. U pripremljeno meso dodati pirinač, začiniti po ukusu i sve dobro promešati.
10. Svaku lisku kupusa napuniti pripremljenim filom i zamotati pa složiti u šerpu. Postupak ponavljati dok ima materijala.
11. Poređane sarme zaliti sokom od paradajza i malo vode (da prekrije sarme) pa kuvati na umerenoj temperaturi ili u rerni 180ºC oko sat vremena.
12. Služiti uz prilog po želji.

Pogledajte na koji još način možete pripremiti sarmu:
Sarmice sa butkicom Svečana sarma Hrono sarma

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!