Start Odabrani recepti Sedam načina za pripremu slanih i slatkih palačinki

Sedam načina za pripremu slanih i slatkih palačinki

Posne palačinke
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 30 min
  • mirovanje 1 h
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

2 šolje* brašna
1 ½ šolja kisele vode
prstohvat soli
prstohvat šećera
½ praška za pecivo
voštana sveća
džem ili pekmez
orašasto voće
*šolja=200 ml

Priprema:

1. Brašno prosejati, dodati so, šećer, prašak za pecivo i promešati.
2. Lagano dodavati kiselu vodu a smesu mutiti mikserom dok se sastojci ne sjedine a smesa postane svilenkasta.
3. Pokriti i ostaviti testo na hladnom mestu oko sat vremena.
4. Teflonski tiganj ugrejati pa premazati donjom stranom voštane sveće.
5. Sipati oko ½ kutlače pripremljene smese i ravnomerno razliti po tiganju.
6. Kada donja strana palačinke poprimi boju i počne da se odvaja od dna, okrenuti palačinku i kratko propeći. Palačinke peći na umerenoj vatri.
7. Pečene palačinke slagati na tanjir i držati na toplom mestu.
8. Postupak ponavaljati dok se ne utroši smesa.
9. Tople palačinke premazati džemom ili pekmezom prema ukusu, dodati malo seckanih badema ili drugog orašastog voća, urolati i poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!