Start Zanimljivosti Sezona je počela: 7 razloga da maslačak obavezno uvedete u ishranu

Sezona je počela: 7 razloga da maslačak obavezno uvedete u ishranu

Sezona maslačka počinje dolaskom proleća. Kao mali svi smo obožavali da od cvetova ove biljkeravimo venčiće, kao i da čekamo da cvet sazri kako bismo oko sebe raspršili njegovo semenje. Ali, da li ste znali da je ova biljka veoma lekovita, te da bi trebalo što pre da je ubacite u vaš dnevni meni, ako to već niste uradili?

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Ova namirnica nepravedno je zapostavljena u našoj ishrani, iako je bogata nutritientima koji su osnov svake zdrave ishrane i široko je rasprostranjena i lako dostupna. Lekoviti su svi delovi biljke, i mogu da se koriste sušeni ili sveži, ali je najlekovitiji koren iz kog se dobija beli, mlečni sok. U nastavku pročitajte šta sve leči maslačak, i zašto obavezno treba da počnete da ga jedete i pijete.

1. Obnavlja jetru i čisti bubrege

Maslačak je superoksidant koji pospešuje čišćenje digestivnog trakta i obnavlja jetru. Novija istraživanja potvrdila su da maslačak podstiče prirodni proces regeneracije jetre, naročito kod osoba koje pate od hepatitisa, žutice i probavnih smetnji.

Za ovakvo dejstvo maslačka odgovoran je tanin, antioksidant kojeg sadrži u izobilju (naročito u korenu), a koji poboljšava varenje i čisti jetru od toksina i čisti bubrege od naslaga.

Zašto još treba da uvedete maslačak u ishranu pročitajte OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!