Start Vaši recepti Sjenička pita sa spanaćem i sirom

    Sjenička pita sa spanaćem i sirom

    Recept Sandre Lović iz Niša

    Sjenička pita sa sirom

    • 90 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    1 kg brašna
    30 g kvasca
    3 jajeta
    500 ml mleka + mleko za prelivanje
    3 šoljice (za crnu kafu) ulja
    2 kašike šećera + 1 kašičica šećera
    1 kašika soli
    160 g margarina
    Podmazivanje
    400 g tvrdog starog sira
    1/2 kg spanaća
    2 žumanceta
    masnoća

    Priprema:

    Fil
    1. Spanać dobro oprati, a zatim ga blanširati i naseckati na sitno. Sir narendati ili izmrviti.
    2. Umutiti mikserom jaja sa 160 g margarina, dodati kašičicu soli i na kraju sir i oceđen spanać.
    3. Sve lepo sjediniti i ostaviti sa strane do filovanja.
    Testo
    1. U malo mleka rastopiti kvasac sa kašičicom šećera.
    2. Posebno pomešati polovinu brašna sa šećerom, pa dodati so, šećer, 1 jaje, ulje i preostalo mleko.
    3. Na kraju dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo postepeno dodavajući preostalo brašno.
    4. Testo podeliti na 4 dela.
    Finalni postupak
    1. Svaku jufku razviti na 40×25 cm, premazati pripremljenim filom i urolati.
    2. Svaki rolat iseći na nekoliko manjih rolata i ređati ih u pleh podmazan margarinom.
    3. Na kraju sve rolate premazati žumancetom i posuti susamom.
    4. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
    5. Gotove rolatiće (po 5-6 komada odjednom) preliti kašikom mleka.