Start Vaši recepti Slana jelkica – dekorativno pecivo u prazničnom ruhu

    Slana jelkica – dekorativno pecivo u prazničnom ruhu

    Recept Jadranke Tot iz Jarkovca

    Dekorativna jelka od testa

    • 100 minuta
    • 4 osobe
    • Lako

    Sastojci:

    Testo
    600 g brašna
    2 kašičice soli
    200 ml mleka
    1 kašičica šećera
    40 g kvasca
    1 jaje
    180 ml kiselog mleka
    70 ml ulja
    Punjenje
    200 g seckane šunke
    50 ml kečapa
    Premazivanje
    1 jaje (žumance)
    1 kašika vode
    susam i lan
    Dekoracija
    majonez, kečap
    kiseli krastavac

    Priprema:

    1. U toplo mleko dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti da zapeni.
    2. Umutiti jaje, so, kiselo mleko i ulje da se dobro sjedini. Dodati kvasac i promešati.
    3. Postepeno dodavati brašno dok ne počne da se lepi za varjaču a zatim nastaviti mešenje rukama.
    4. Formirati jufkicu koja se ne lepi za ruke i koja je pogodna za rad. Prekriti testo i ostaviti na toplom da se duplira, oko 45 minuta.
    5. Testo blago premesiti i podeliti na šesnaest delova.
    6. Rastanjiti rukom u oblik kruga pa u sredinu dodati kečap i šunku.
    7. Zatvoriti i formirati lopticu prikupljajući obod tj. ivice kako bi se zalepili.
    8. Formirane loptice ređati u pleh obložen papirom za pečenje kako je prezentovano na fotografiji, formirajući oblik jelke.
    9. Prekriti testo i ostaviti petnaestak minuta da naraste, na toplom mestu.
    10. Pre pečenja premazati umućenim žumancetom sa malo vode, posuti semenom lana i susama, pa peći u ugrejanoj rerni na 220ºC oko 20 minuta.
    11. Pečeno testo izvaditi iz rerne, prekriti pamučnom krpom i ostaviti da se ohladi u plehu.
    12. Pažljivo izvaditi iz pleha (prevući zajedno sa papirom za pečenje) pa ukrasiti majonezom, kečapom i seckanim krastavcem.

    Na sledećoj strani pogledajte kako izgleda postupak pripreme tzv. korak po korak…

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!