Start Deserti / Torte i kolači Slatke potkovice

Slatke potkovice

Clipboard40

Priprema:
1. U mlakom mleku izmrviti kvasac i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati polovinu pripremljenog brašna sa omekšalim margarinom, pa dodati žumanca, malo soli, rendanu koru limuna i kiselu pavlaku.
3. Na kraju dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo postepeno dodavajući preostalo brašno. (Malo je teže umesiti jer je testo suvo. Treba dosta vremena i truda, ali uspeva!)
4. Nakon toga, čistu kuhinjsku krpu posuti brašnom, pa u nju staviti umešeno testo. Krpu polako zavezati, ali ostaviti dovoljno prostora da testo može da nadođe.
5. U duboku šerpu sipati dosta vode. Krpu privezati na dužu varjaču i postaviti je preko šerpe, tako da krpa sa testom bude uronjena u vodu.
6. Ostaviti tako da odstoji oko 60 minuta. (Testo je dobro kada ispliva na površinu).
7. Površinu za mešenje bogato posuti kristal šećerom, pa preko njega izručiti testo. Posuti ga i odgore šećerom (isto kao kada se za mešenjene koristi brašno).
8. Razvući testo oklagijom na debljinu od oko 1 cm, a potom ga iseći na trake širine oko 1,5 cm.
9. Svaku traku malo urolati u šećer da ima oblik kao glista, pa uvrnuti na sredini i malo uviti da dobije oblik potkovice.
10. Potkovice ređati u pleh obložen pek-papirom i praveći razmak oko 5 cm.
11. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C tek da porumeni, pa odmah vaditi iz pleha.

Recept Eržebet Mesaroš iz Temerina
Recept Eržebet
Mesaroš iz Temerina

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!