Start Vaši recepti Cimetice, slatko pecivo sa cimetom

    Cimetice, slatko pecivo sa cimetom

    Recept Dijane Ademović iz Subotice

    • 80 min
    • 6 osoba
    • Srednje zahtevno

    Sastojci:

    Testo
    1 kg brašna
    1 kašičica soli
    1 kašika šećera
    1 kašika kisele pavlake
    1 kašičica arome vanile
    100 ml ulja
    1 jaje
    500 ml mleka
    2 kašike suvog kvasca
    Ostalo
    100 g suvog grožđa
    1 kesica vanil-šećera
    2 čaše kisele pavlake
    šećer u prahu (po ukusu)
    2 kašičice cimeta
    1 jaje

    Priprema:

    Testo
    1. U posudu za nešenje prosejati brašno pa dodati so, šećer i suvi kvasac. Sve dobro izmešati i preliti toplim mlekom. Staviti jaje, ulje, kiselu pavlaku i aromu vanile pa umesiti glatko testo. Prekriti ga pamučnom krpom i ostaviti da naraste.
    2. Nadošlo testo podeliti na loptice željene veličine. Svaku rastanjiti oklagijom u oblik kruga, pa nožem napraviti vodoravne rezove po sredini kruga.
    3. U kiselu pavlaku staviti vanil-šećer i šećer u prahu, a zatim dodati cimet i suvo grožđe.
    4. Preko svakog kruga obilno naneti fil, pa uvijati ukoso u spiralu. Uvijen rolat zaviti u oblik pužića podvlačeći kraj ispod pužića kako se testo ne bi odvijalo.
    5. Cimetice ređati na pleh postavljen pek-papirom i ostaviti ih da nadođu oko 30 minuta.
    6. Odstojalo testo premazati umućenim jajetom i posuti kristal šećerom, pa peći u rerni na 200° C oko 30 minuta. Toplo pecivo poslužiti uz kafu.

    Pripremu ovog recepta u slikama tzv. korak po korak pogledajte na sledećoj strani…

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!