Start Deserti Kolači Slavonski kolač

Slavonski kolač

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za koru I
– 5 belanaca
– 130 g šećera
– 1 kašika brašna
– 0,5 dl soka od limuna
– 150 g kokosa
za koru II
– 5 belanaca
– 130 g šećera
– 3 kašike brašna
– 50 g čokolade
– 150 g oraha
za fil I
– 150 g mlevenih oraha
– 1 dl mleka
– 150 g šećera
– 150 g putera
za fil II
– 10 žumanaca
– 200 g šećera
– 200 g putera

Priprema
1. Belanca umutiti u čvrst sneg i postepeno dodavati šećer i sok od limuna, muteći sve vreme.
2. Dodati kokosovo i obično brašno i polako promešati varjačom. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rereni na 180 ºC 40 min.
Kora II:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, postepeno dodati šećer i mutiti sve vreme.
2. U umućenu masu dodati rendanu čokoladu, orahe i brašno, pa polako promešati varjačom. Peći u zagrejanoj rereni na 180 ºC 40 min.
Fil I:
1. Sjediniti mlevene orahe i šećer, pa preliti ključalim mlekom kako bi se poparili.
2. U ohlađenu masu dodati puter i umutiti mikserom.
Fil II:
1. Sjediniti žumanca i šećer, pa kuvati na pari dok se ne dobije ujednačena masa.
2. U ohlađenu masu dodati puter i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Kolač filovati na sledeći način: prvu koru premazati prvim filom, naneti 1/2 drugog fila, preklopiti drugom korom i premazati ostatkom drugog fila.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!