Start Zanimljivosti Slobodno uživajte: 15 razloga zašto je čokolada dobra za zdravlje

Slobodno uživajte: 15 razloga zašto je čokolada dobra za zdravlje

Čokolada je mnogima omiljena poslastica. Međutim, ovaj slatkiš uglavnom izbegavamo kako bismo održali vitku figuru i zdravlje. Ipak, u bogatom ukusu crne čokolade slobodno možete da uživate jer je ona veoma korisna po vaše zdravlje, a, verovali ili ne, čak može i da pomogne u borbi protiv viška kilograma.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Crna čokolada, naime, ima pozitivan uticaj na naš organizam jer sadrži puno antioksidanasa. Flavonidi, kojima obiluje sveže voće i povrće, sastavni su deo i ovog slatkiša zbog čega je ona iuzetno korisna i dobra za zdravlje.

Međutim, konzumacija bilo kakve čokolade u velikim količinama nezdrava je i može da ima više štete nego koristi, kako po zdravstveno stanje, tako i po telesnu masu. Stoga, kao i u svemu, budite umereni, i nemojte jesti velike količine ove poslastice, već je konzumirajte u malim količinama, kockicu ili dve dnevno.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

1. Smanjuje rizik od dijabetesa

Kockica tamne čokolada dnevno umanjuje rizik od dijabetesa. Jednim naučnim istraživanjem utvrđeno je da su osobe koje su šest puta nedeljno konzumirale tamnu čokoladu smanjile rizik od nastanka dijabetesa za čak 34 odsto u poređenju sa osobama koje su pojele četiri kocke mesečno.

2. Štiti od raka

Crna čokolada u sebi sadrži veliku koncentraciju kakaa. Ova čokolada ima pozitivne efekte u borbi protiv raka koji potiču od antioksidanata i polifenola, ali i katehina koji pored tumora štite i od srčanih bolesti i moždanog udara.

Koje us još blagodeti tamne čokolade pogledajte OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here