Start Deserti Slovačke svadbene štrudle

Slovačke svadbene štrudle

Foto: Bakina kujna
Foto: Bakina kujna

Sastojci:
Za testo:
20 g kvasca
3 kašike šećera
1,5 dl vode
1,5 dl mleka
1 jaje
1 kašika ulja
prstohvat soli
500 g brašna
1 kašika kakaoa
Za nadev:
80 g otopljene masti
100 g suvog grožđa
čep ruma
kristal šećer
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
1. U dublju posudu staviti izmrvljeni kvasac pa preliti mlakom vodom. Umešati kašiku šećera i brašna i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati mleko, ulje, jaje, prstohvat soli, preostali šećer i nadošao kvasac pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo.
3. Umešeno testo podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati kakao i premesiti. Oblikovati jufke i ostaviti na toplom da nadođu.
4. Suvo grožđe preliti mešavinom tople vode i ruma i ostaviti da nabubri a potom ocediti od suvišne tečnosti.
5. Nadošle jufke preseći napola pa polovine istanjiti u pravougaonike veličine tepsije u kojoj će se testo peći.
6. Uzeti tamno testo, premazati ga otopljenom mašću, posuti kristal šećerom i oceđenim grožđicama. Preko njega pomoću oklagije prebaciti svetlo testo pa sve zajedno pažljivo urolati. Na isti način oblikovati još jednu štrudlu.
7. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa položiti u nju štrudle i ostaviti da nadođu oko 30 min. Nakon toga ih premazati jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 min.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!