Start Glavna jela Povrće Složenac s brokolijem i tikvicama

Složenac s brokolijem i tikvicama

Pita sa brokolijem
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 45 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

½ kg brokolija
1 veća tikvica
Bešamel
50 g putera
200 ml mleka
4 kašike brašna
1 kašičica soli
½ kašičice belog bibera
morski oraščić
150 g suvog vrata
100 g kačkavalja
6 jaja

Priprema:

1. Brokoli očistiti od listova, oprati pod mlazom hladne vode, a zatim iseći na krupnije cvetove. Suvi vrat iseći na kockice, a kačkavalj narendati na krupno rende.
2. U tiganju rastopiti puter, dodati brašno i propržiti par minuta, uz stalno mešanje, da dobije žutu boju i pokupi svu masnoću. Zatim, postepeno dodavati mleko i mešati sve vreme kako bi se grudvice potpuno rastvorile. Nakon toga, isključiti ringlu i skloniti tiganj sa strane, te nastaviti sa mešanjem da se dobije svilenkasta, homogena smesa. Sos začiniti prema ukusu i prohladi.
3. Odvojiti žumanca od belanaca, pa belanca umutiti u sneg. Žumanca dodati prohlađenom sosu, sve vreme mešajući. A nakon toga, polako dodavati, kašiku po kašiku, umućena belanca i mešati da se smesa sjedini.
4. Vatrostalnu posudu ili manji đuveč podmazati sa svih strana. Naizmenično slagati brokoli i tikvice isečene na kolutove, zaliti sa malo smese, dodati suhomesnato i sir, pa ponoviti postupak.
5. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 220ºC, 20-ak minuta .
6. Služiti toplo ili hladno, uz prilog po želji.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!