Start Glavna jela Riba Složenac sa somom

Složenac sa somom

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
500 g fileta soma
500 g blitve
3 šargarepe
1 koren peršuna
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 dl pavlake za kuvanje
4 veća krompira
1 jaje
0,5 dl maslinovog ulja
1 kašičica senfa
2 dl supe od povrća
sok od pola limuna
mešavina začina

Priprema:
1. Filete soma poprskati sokom od limuna i začiniti po ukusu.

2. Blitvu očistiti od peteljki, a beli luk sitno iseckati.

3. Neoljušten krompir obariti, pa ga oguliti i iseći na kolutove.

4. Crni luk iseći na kockice, a šargarepu i koren peršuna izrendati na krupno rende.

5. Na malo maslinovog ulja propržiti beli luk te dodati blitvu. Pržiti uz neprestano mešanje dok blitva ne omekša, a suvišna tečnost ne ispari.

6. Posebno na malo ulja propržiti crni luk, dodati šargarepu i koren peršuna te i njih kratko propržiti. Dinstati uz povremeno dolivanje vode dok povrće ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

7. U ohlađeno povrće dodati pavlaku za kuvanje, jaje i začine po ukusu pa promešati.

8. U nauljenu vatrostalnu posudu sipati dinstanu blitvu, preko nje rasporediti filete soma i preliti smesom od pavlake.

9. Odozgo rasporediti kolutove krompira tako da se na krajevima preklapaju i preliti supom od povrća. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ˚C 25 min. Potom skinuti foliju i peći dok jelo ne porumeni, a suvišna tečnost ne uvri.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!