Start Deserti Specijalitet naših baka: Gomboce sa sirom

Specijalitet naših baka: Gomboce sa sirom

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
500 g neslanog sitnog sira
2 jajeta
3 kašike šećera
5 punih kašika griza
2,5 kašike brašna
0,5 dl ulja
200 g prezli
150 g žutog šećera
350 g slatkog od jagoda

Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti sitan sir, jaja, griz i šećer pa dobro izmešati da se dobije
ujednačena smesa. Ostaviti u frižideru da miruje 3 časa.
2. Pošto je smesa za testo ređa, vaditi je kašikom i spuštati na brašnom posutu radnu
površinu i veštim pokretima oblikovati kuglice.
3. Oblikovane kuglice ne pritiskati da se ne bi deformisale. U šerpu sipati vodu i ostaviti da proključa. Potom u nekoliko navrata spuštati oblikovane kuglice i kuvati ih dok ne isplivaju na površinu. Kuglice obavezno vaditi rešetkastom kašikom kako bi se ocedile od suvišne tečnosti.
4. U većem tiganju ugrejati ulje pa dodati u njega prezle i žuti šećer i sve zajedno
propržiti uz neprestano mešanje. Zatim dodati gomboce i uvaljati ih tako da se formira korica.
5. Gomboce poslužiti uz slatko od jagoda.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!