Start Deserti Starinske mak kocke na nov način

Starinske mak kocke na nov način

Foto: Pošalji recept
Foto: Pošalji recept

Sastojci:
3 jajeta
200 g šećera
100 ml ulja
150 ml mleka
150 g brašna
150 g mlevenog maka
1/2 praška za pecivo
1 limun
Za preliv:
1 belance
200 g šećera u prahu
1 kašika soka od limuna

Priprema:
1. Penasto umutiti jaja postepeno dodajući šećer.
2. Zatim dodati ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
3. Na kraju dodati mleko i mak, pa sve dobro promešati varjačom.
4. Okrugli kalup, prečnika 26 cm, nauljiti i posuti brašnom, pa u njega uliti pripremljenu smesu.
5. Peći u rerni zagrejanoj na 175°C 45 minuta. Pečen kolač ostaviti da se ohladi.
6. Za to vreme mutiti belance mikserom na laganoj brzini. Postepeno dodavati šećer u prahu i mutiti dok se ne sjedini. Zatim dodati sok od limuna i vode po potrebi ukoliko je smesa previše gusta.
7. Ohlađen kolač preliti pripremljenim prelivom, te ga ostaviti da se stegne.
8. Nakon toga iseći na kocke i ukrasiti kolutovima limuna.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!