Start Restoranski vodič Stoja: Probala sam bube, skakavce i žabe!

Stoja: Probala sam bube, skakavce i žabe!

stoja

Pevačica Stojanka Novaković, poznatija kao Stoja, rođena je 1972. godine u Perlezu i od malih nogu je maštala da postane velika zvezda. Pevanjem počinje da se bavi sa svega petnaest godina da bi tek nakon jedanaest godina izdala svoj prvi album kome je dala naziv “Kako je meni sada”, posle kojeg je usledio i “Čiki, Čiki” koji ju je vinuo u sam vrh folk scene u Srbiji, ali i regiona. Vlasnica je hitova “Metak”,”Do gole kože”, “Evropa” i mnogih drugih, a poznata je i po provokativnim scenskim nastupima i visokobudžetnim spotovima. Sa samo trideset i tri godine postaje baka i s punim pravom stiče epitet najmlađe i jedne od najzgodnijih baka sa estrade. Trenutno promoviše novi singl “Lila, lila” koji su Stojini fanovi dočekali raširenih ruku. Ova energična pevačica obožava slobodno vreme da provodi za šporetom, jer je, kako kaže, kuvanje relaksira i skreće joj pažnju sa svakodnevice.

Da li volite da kuvate i kako se snalazite u kuhinji?
– Odlično se snalazim u kuhinji, vešta sam i volim da pravim raznovrsna jela. Jedini problem je u slobodnom vremenu, kojeg je premalo, pa su trenuci koje provedem u kuhinji veoma retki. Kuvanje me relaksira i skreće mi pažnju sa teškog posla koji radim, a dođe mi i kao anti-stres terapija.

Koja hrana vas podseća na detinjstvo i da li ste kao mali bili izbirljivi?
– Odrasla sam u sirotinji i nije moglo da se bira i uglavnom smo jeli sirotinjska banatska jela. Kod nas u Banatu se dosta polaže na hranu, “Prvo fruštuk, ondak na put”, što bi rekao Balašević. Na detinjstvo me podsete rezanci s makom i nasuvo s krompirom, jela koja se danas veoma retko mogu naći na trpezama.

Omiljeni restoran, preporuka?
– Zbog prirode svoje profesije, volim povučene restorane, neizvikane i skromne. Volim mir i da diskretno sa dragim osobama odem na ručak ili večeru. Nijedan ne bih imenovala posebno, jer onda više neće biti diskretni. Bitna mi je podjednako i atmosfera i kvalitet hrane, a što se toga tiče ne volim nikakav glamur.

Kada ste u inostranstvu, u koje restorane idete i šta jedete?
– Obožavam morske plodove i trudim se da su što česšće na mojoj trpezi pa ih u inostranstvu uglavnom jedem jer je i ponuda mnogo veća i bolja nego kod nas. Volim i kinesku kuhinju i ponekad odem do “Buffeta”, ali ne tako često jer im je hrana izuzetno jaka, mada moram ponekad i sebi da dam oduška.

Da li vodite računa o ishrani?
– Da, jako vodim računa o ishrani. Moram zbog posla kojim se bavim i nisam srećna zbog toga.

Omiljena kuhinja
– Neka bude kineska jer obožavam njihove raznovrsne đakonije od piletine i morskih plodova u kombinaciji sa kiselo-slatkim sosevima.

Slani ili statki specijaliteti?
– Ne mogu da se odlučim.

Da li postoji nešto što nikada ne biste pojeli?
– Volim da eksperimentišem sa hranom. U Australiji, Kini i Americi svašta sam probala, od buba, preko žaba, do skakavaca. Jedino što nikada ne bih mogla da probam to je mačije i pseće meso, nikada.

Podelite sa nama omiljeni recept? 
– Rezanci s makom jer me podsete na detinjstvo, a i vrlo lako i brzo se pripremaju.

Sastojci:
– pakovanje širokih rezanaca, 150 gr mlevenog maka, 100ml mleka, 100gr maslaca, 150 gr šećera i 1 vanilin šećer.

Priprema:
– Rezance skuvati u vreloj vodi, procediti i preliti hladnom vodom.
– Maslac staviti u posudu da se rastopi.
– Na rastopljeni maslac sipati rezance, kratko ih propržiti, pa skloniti sa vatre.
– U mleko dodati šećer, vanilin-šećer i mak, pa sve staviti na šporet i skuvati uz neprestano mešanje kašikom.
– Kada mleko s makom provri skloniti sa vatre i dodati rezance.
– Sve dobro promešati i služiti odmah, dok je toplo.
Prijatno!

Autor: Jasmina Jovičić
Foto: Facebook

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!