Start Kuhinje sveta Francuska kuhinja: Sufle Al Grand Marnier

Francuska kuhinja: Sufle Al Grand Marnier

Pripremite vazdušasti sufle prema originalnom receptu i biće to nezaboravno gastronomsko putovanje 
  • 55 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

ekstradevičansko maslinovo ulje po potrebi
5 velikih jaja, plus 2 velika belanceta
260 ml punomasnog mleka
1,5 kašičica ekstrakta pomorandže
3 kašike putera
3 kašike integralnog brašna
50 g šećera, plus jedna i po kašika
soli po potrebi
1 kašičica praška zapecivo
60 ml likera Grand Marnier ili nekog drugog

Priprema:

1. Rernu zagrejati na 190°C. Kalupe podmazati uljem i rasporediti ih u pleh.
2. U jednoj činiji umutiti žumanca, mleko i ekstrakt pomorandže. Ostavite sa strane.
3. Na umerenoj temperauti istopiti puter, pa dodati brašno, 50 g šećera i malo soli. Kuvati 5 minuta uz povremeno mešanje, dok se sve malo ne uprži. Polako dodavati smesu od žumanaca i mleka i kuvati oko 1 minut, dok smesa ne postane žitka. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. Za to vreme belanca umutiti sa praškom za pecivo u čvrst sneg.
5. U ohlađenu smesu dodati liker i ¼ snega od belanaca. Isti postupak ponoviti još tri puta, dodajući stalno po četvrtinu umućenih belanaca. Na kraju, smesu sipati u pripremljene kalupe i poređajti ih u pleh.
6. Na gornji deo svakog suflea posuti šećer. Peći oko 25 minuta sve dok ne porumene: čačkalicom proveravati da li su pečeni. Kada je čačkalica čista, izvaditi i odmah poslužiti.

Par saveta za pripremu ovog deserta pronađite na narednoj strani…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!