Start Glavna jela Meso Svečana sarma

Svečana sarma

sarmaSastojci :
– 150 g masti
– 4 glavice crnog luka
– 1 kg mešanog mlevenog mesa
– 1 šoljica (za crnu kafu) pirinča
– 1 jaje
– mešavina suvog biljnog začina po ukusu
– 3-4 glavice kiselog kupusa
– 300 g suvih rebara i dimljene suve slanine
– 2 lovorova lista
– soli i bibera po potrebi
– 1 dl ulja
– 1 kašika brašna
– 1 kašika mlevene crvene slatke paprike

Priprema :
1. Zagrejati mast u tiganju, pa ispržiti sitno seckan crni luk.
2. Dodati mleveno meso i nastaviti sa prženjem još 10 minuta.
3. Zatim dodati pirinač i jedno jaje. Posuti mešavinom suvog biljnog začina po ukusu, pa promešati.
4. Sa glavica kupusa izdvojiti zdrave i cele listove.
5. Na svaki staviti pomalo pripremljenog fila, te urolati u oblik malih, čvrstih valjaka.
6. Na dno šerpe rasporediti nekoliko listova kupusa.
7. Gusto poređati sarme jednu pored druge, pa između staviti suva rebra i komadiće slanine.
8. Dodati lovorov list, naliti vodom i ostaviti da provri, te isključiti ringlu.
9. Nakon toga pomešati ulje, brašno i mlevenu crvenu papriku, preliti preko sarmi pa protresanjem šerpe ravnomerno rasporediti.

Finalni postupak:
1. Sarme prekriti sa nekoliko listova kupusa i poklopiti šerpu.
2. Jelo kuvati celu noć u rerni zagrejanoj na 110°C.

Recept Sandre Marković iz Velike Plane
Arhiva: Pošalji recept

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!