Start Vaši recepti Tašina torta

    Tašina torta

    Recept Branke Pešić iz Beograda

    Dinastija i Pesak torta Maša i medved

    • 250 min
    • mirovanje 8 h
    • 25 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Dinastija torta
    Kore
    10 belanaca
    300 g šećera
    200 g seckanih oraha
    4 kašike brašna
    Fil
    10 žumanaca
    12 kašika šećera
    250 g margarina
    500 ml mleka
    2 pudinga od vanile
    200 g suvog grožđa
    3 štangle čokolade
    Dekoracija
    3 šlaga
    mleko za šlag

    Priprema:

    Kore
    1. Belanca umutiti u čvst sneg uz postepeno dodavanje šećera.
    2. Zatim, dodati orahe i brašno pa blago promešati spatulom.
    3. Smesu podeliti na dva dela i peći u velikom plehu obloženom papirom za pečenje.
    4. Izravnati i peći u ugrejanoj rerni na 200ºC, dvadesetak minuta tj. dok ivice ne počnu da se odvajaju.
    5. Pečene kore izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade.
    Fil
    1. Umutiti žumanca sa šećerom, a puding umutiti sa vrlo malo mleka.
    2. Puding dodati u žumanca i još jednom dobro umutiti.
    3. Mleko zakuvati pa kada provri u tankom mlazu postepeno dodavati puding sa jajima, uz neprekidno mešanje.
    4. Kada fil dobije čvrstinu i postane dovoljno gust skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
    5. Posebno umutiti margarin pa dodati u prohlađen fil i sve dobro sjediniti.
    6. Na kraju, dodati suvo grožđe, promešati i podeliti fil na dva jednaka dela.
    7. U ½ fila dodati otopljenu čokoladu i dobro sjediniti.
    8. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice.
    Finalni postupak
    1. Tortu filovati na sledeći način – kora, braon fil, kora, žuti fil, kora, braon fil, kora, žuti fil.

    Dalji postupak pripreme i recept za manju, drugu tortu pogledajte na narednoj strani…

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!