Start Zanimljivosti Top 10 jesenjih namirnica!

Top 10 jesenjih namirnica!

jesen
Stiglo nam je i prvo ozbiljno zahlađenje koje nas priprema za jesen. Čak i ako više volite leto, imate čemu da se radujete, jer novo godišnje doba donosi pregršt namirnica u kojima možete da uživate bez griže savesti. Obavezno uključite ovu superhranu u vaš jesenji meni.

Jabuke
jabuke
Bilo da su umotane u pitu, kuvane u kompotu ili pojedene sirove, jabuke su idealna namirnica. Obavezno ih jedite s korom, jer se u njoj nalaze dragoceni flavonoidi. Naravno, prethodno ih dobro operite. Jabuke imaju čak četiri grama vlakana po porciji, što ih čini idealnim za varenje, a prepune su i antioksidanasa koji štite vaš organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala.

Prokelj
prokelj
Ako ih pravilno spremite, njihov ukus je božanstven. Imaju blag, pomalo gorak ukus, a u kombinaciji sa blago kiselim prelivima, poput balzamiko sirćeta, mogu zasjati u punom sjaju. Pola šolje prokelja sadrži više od vaših dnevnih potreba za vitaminom K, a dobar su izvor i folata. Ako iz nekog razloga ne jedete meso, trebalo bi da ih uključite u ishranu i zbog visokog sadržaja gvožđa.

Paškanat
paskanat
Iako ovo povrće liči na šargarepu, svetlije je i ima slađi, gotovo orašast ukus. Odlično se uklapa uz jela od krompira ili pirinča, a neizostavan je sastojak supa. Paškanat je bogat izvor kalijuma i vlakana, pa ga obilno koristite u sezoni.

Kruške
kruske
Slatke i sočne kruške savršen su sastojak mnogih ukusnih kolača. Ipak, za zdravlje su najkorisnije sveže. Dobar su izvor vitamina C i bakra, a kao i jabuke sadrže četiri grama vlakana po porciji.

Karfiol
karfiol
Slatki orašasti ukus karfiola savršen je za jesenje priloge. Sasvim dobar je i kuvan na pari, ali ga možete i izgnječiti u pire i tako služiti samog ili uz supu. Ima mnoštvo antikancerogenih sastojaka, a njegovi fitonutritijenti dokazano snižavaju holesterol. Odličan je izvor vitamina C.

Bundeva
bundeva
Bundeva ima mnogo više od opijajućeg slatkog ukusa. Ona je bogata kalijumom, a daje vam i više od 20 procenata vaših dnevnih potreba za vlaknima. Uz to, ima mnogo vitamina B kompleksa.

Repa
repa
Nežno i blago korenasto povrće odlična je alternativa kupusu. Možete je jesti u salatama, a treba koristiti i njeno lišće. Repa je dobar izvor vitamina C, a u listovima se nalaze vitamin A, K i folati.

Nar
nar
Ovo blago kiselo voće odavno je poznato kao dobar izvor antioksidanasa. Njegov sok koristi se za marinade, a semenke se mogu ubaciti u slatke, ili ako ste spremni na eksperimentisanje, slane salate. Nar je bogatiji antioksidansima od crnog vina, a dobar je izvor i folata i vitamina C.

Datule
datule
Bliskoistočna voćka bogatog slatkog ukusa odavno se koristi u desertima. Datule imaju nizak procenat masnoće, ali zato mnogo vlakana i kalijuma. Ako ih napunite bademima, dobićete idealan izvor energije, naročito ako vežbate.

Kivi
kivi
Voćne salate gotovo su nezamislive bez kivija. Iako se u radnjama može naći tokom cele godine, manje je poznato da je zapravo jesenje voće. Kivi sadrži više vitamina C, nego pomorandže. Dobar je izvor kalijuma i bakra.

Grejpfrut
grejpfrut
Grejpfrut ima gorak i slatkast ukus koji ne podseća ni na jedno drugo citrusno voće. Dodajte ga salatama, kombinujte u voćnim poslasticama, ili ga iscedite kako biste dobili sok bogat antioksidansima. Grejp sadrži više od 75 odsto vaših dnevnih potreba za vitaminom C, a dobar je izvor i likopena. Sadrži pektin koji dokazano snižava holesterol.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!