Start Zanimljivosti Trikovi sa puterom: Kako izvući najbolje iz njega?!

Trikovi sa puterom: Kako izvući najbolje iz njega?!

jelo sa puterom

Kad recept sadrži puter, nemojte ga nikako menjati margarinom. Ništa nema ukus kao pravi puter, a uz nekoliko trikova sad ćete saznati i kako izvući ono najbolje iz njega.

Tajna savršenog sosa je u dodavanju hladnog putera na kraju kuvanja.
Isecite puter (maslac) na kockice i dodajte jednu po jednu lagano, mešajući, u vrući sos na laganoj vatri. Nastavite da dodajete puter i mešate sve dok se potpuno ne rastopi.

Na 250 ml sosa koristite oko četvrtine šoljice putera. Kad se hladni puter polako dodaje u vruć sos, ravnomerno će se rastopiti i bolje se stopiti s sosom.

Ako u receptu za kekse i kolače treba da koristite omekšali puter, morate znati da maslac treba da bude toliko mekan da ostaje udubljenje kad ga dirate prstima, ali ne sme biti toliko mekan da možete prstom probiti kroz njega.

Pripazite da nema mrvica u puteru jer će se tako pre pokvariti. Ostavite sa strane malu porciju putera, bilo u frižideru ili na radnoj površini koju ćete koristiti isključivo za mazanje na hleb. U tom slučaju najbolje je koristi zasoljeni puter jer so u njemu služi i kao konzervans.

Kako biste zadržali svež ukus putera, na sobnoj temperaturi u poklopljenoj posudi držite samo količinu maslaca koju mislite da potrošite u sledeća dva do tri dana. Međutim, tokom letnjih dana puter na sobnoj temperaturi smete držati najviše jedan dan.

Svežinu putera održaćete i ako ga dobro umotate. Pažljivo ga zamotajte u papir koji u sebi sadrži foliju i odsecite taman toliko koliko vam je potrebno, a ostatak zatim zamotajte u papir.

Puter je najbolji dok je svež. Kako bi se svežina očuvali što duže, kupujte samo količinu koju nameravate da iskoristite u sledećih nedelju do dve. Ako naletite na povoljnu cenu putera u prodavnici, a svesni ste da nećete moći da ga iskoristite za tih nedelju ili dve, najbolje je da ga zamrznete i tako sačuvate svežinu ukusa.

Ako pak nameravate da ga zamrznete na duže, nasecite ga na manje komade (oko 100 g) i svaki komad posebno zamotajte u plastičnu foliju koju ćete zatim staviti u zatvorenu posudu ili kese za zamrzavanje. Na taj način ćete lakše uzimati manje parčiće putera i izbeći ponovo zamrzavanje.

Izvor: Smedia

Foto: Pinterest

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!