Start Trikovi i saveti Trikovi za čvrst i postojan šam od belanaca!

  Trikovi za čvrst i postojan šam od belanaca!

  Otkrivamo vam nekoliko trikova za čvrst i postojan šam od belanaca.

  Pixabay

  Starost jaja

  Šam velikog volumena je najbolje pripremati od jaja koja su stara najmanje 3, 4 dana. Starija jaja se lakše ulupaju u penu, pena ima veći volumen, ali i lakše spadne. Ukoliko vam je volumen šama važniji od stabilnosti pene, koristite starija jaja. Za čvršći šam koristie što svežija jaja. Izbegavajte pripremu šama kada je vlažnost vazduha velika, jer će vlažnost uticati na balončiće pene.

  Razdvajanje jaja

  Hladna jaja se lakše odvajaju od onih koja su sobne temperature, jer su belanca čvršća. Budite veoma pažljivi prilikom razdvajanja belanaca i žumanaca. Ukoliko u belancima ostane makar i malo žumanaca, šam se neće lepo ulupati. Nakon razdvajanja jaja, ostavite ih da dostignu sobnu temperaturu, tako će šam dostići odličan volumen prilikom lupanja. Nakon vađenja iz frižidera i odvajanja belanaca i žumanaca, sačekajte oko 30 minuta pre pripreme šama. Tako će belanca dostići 6 do 8 puta veći volumen. Pročitajte i Jednostavan način odvajanja žumanaca i belanaca.

  Pixabay

  Posude i pribor

  Bakarne posude, posude od nerđajućeg čelika ili staklene su najbolje za pripremu šama od belanaca. Izbegavajte plastično posuđe jer ono često može da sadrži tragove ulja koje može srečiti belanca da se umute u čvrst šam. Najvažnije je da posuđe i pribor budu besprekorno čisti i suvi. Šam je veoma osetljiv i ne reaguje dobro na vlagu i nečistoću.
  Ukoliko belanca ne mutite ručno već mikserom, činite to psotepenim povećavanjem brzine.

  Dodatak šećera

  Nemojte dodavati šećer pre nego što počnete sa mućenjem belanaca, jer će vam to udvostručiti vreme potrebno za pripremu pene od belanaca. Šećer možete dodati postepeno tek kada se stvori pena. Od količine šećera zavisi koliko će čvrst šam biti.

  Kada počnete da mutite šam, nemojte nikako praviti pauze na pola pripreme.

  Super savet: Dodatkom malo sirćeta ili soka od limuna prilikom prirpeme šama, pena će imati veći volumen i biće čvršća. Na jedno jaje se dodaje otprilike 1/8 kašičice sirćeta.

  Izvor: stvarukusa

   

  Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

   

  VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

  Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

  STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

   

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!