Start Zanimljivosti Trikovi za savršene palačinke!

Trikovi za savršene palačinke!

palacinke

Iako njihova priprema deluje vrlo jednostavno, postoji nekoliko trikova koji će omogućiti da upravo vaše palačinke budu najbolje koje ste ikada probali…

U smesu za palačinke dodajte pola kašičice sode bikarbone. Soda bikarbona će reagovati s kiselinom u mleku i stvoriti mehuriće vazduha zbog kojih će palačinke biti lagane, meke i pahuljaste.

Umesto običnog mleka dodajte mlaćenicu (buttermilk). Mlaćenica je mlečni proizvod koji se dobija pri proizvodnji putera, veoma je karakterističnog ukusa i mirisa, a možete je napraviti tako što ćete limunov sok ili sirće sipati u mleko i dobro promešati, a zatim mešavinu ostaviti 5-10 minuta na sobnoj temperaturi. Mleko će početi polako da se zgušnjava i napraviće se male grudvice, što znači da je spremno za upotrebu. Ona će palačinkama dati blago pikantni ukus koji će se sjajno slagati sa slatkim prelivima.

Izbegavajte da previše snažno ili predugo mešate smesu jer će palačinke na kraju biti “gumene”. Osim toga, ako u smesi ostanu grudvice, nije problem jer su u ovom slučaju dopuštene.

Ako pre pečenja svake pojedinačne palačinke tiganj namažete sa malo putera, palačinke će dobiti hrskav rub. Nikako nemojte okretati na drugu stranu dok jedna strana nije potpuno pečena. Kada se pojave mehurići koji se rasprsnu, to je znak da je palačinka pržena. Tek nakon toga je okrenite.

Palačinke pecite na srednje jakoj vatri. Tako će se ravnomerno peći i rubovi neće zagoreti.

Izvor: Superzena
Foto: Pricebook

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!