Start Deserti Slatka testa Ukusi koji se ne zaboravljaju – štrudla s makom

Ukusi koji se ne zaboravljaju – štrudla s makom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 120 min
  • 8 osoba
  • Srednje zahtevno

Sastojci:

Testo
15 g kvasca
250 ml toplog mleka
450 g brašna
85 g šećera
½ kašičice soli
3 jajeta
60 g putera
Fil
250 g mlevenog maka
100 g šećera u prahu
90 g putera
125 ml toplog mleka
1 limun (kora)
Dekoracija
šećer u prahu

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

Testo
1. Pomešati kvasac sa 50 ml toplog mleka i ostaviti da zapeni.
2. U posudu za mešenje sipati brašno, so, šećer, umućena jaja i pripremljeno mleko sa kvascem, pa zamesiti testo uz postepeno dodavanje rastopljenog, mlakog putera i preostalog mleka.
3. Testo treba da bude fino za rad i ne previše tvrdo. Umešeno testo prekriti i ostaviti da se udvostruči na toplom mestu.
4. Zatim, testo podeliti na dva dela i blago ga premesiti, pa ostaviti da miruje oko 15 minuta.
Fil
1. Puter rastopiti u mleku na umerenoj temperaturi.
2. U dubljoj posudi pomešati mak sa šećerom u prahu i limunovom korom, pa dodati otopljeno mleko i puter. Sve dobro promešati da ne bude grudvica i ostaviti sa strane.
Finalni postupak
1. Oklagijom rastanjiti testo na debljinu oko 0.5 cm i širinu oko 30 cm.
2. Ravnomerno premazati pripremljenim filom od maka. Motati testo sa oba kraja podjednako dok se ne spoji na sredini testa.
3. Pripremljenu štrudlu preneti u kalup obložen papirom za pečenje (papir treba da bude 3-4 cm viši od ivice kalupa), prekriti i ostaviti na toplom oko 20 minuta da nadođe.
4. Pre pečenja testo premazati s malo vode pa peći u ugrejanoj rerni na 220ºC oko 20 minuta. Isključiti pećnicu i štrudlu ostaviti u rerni još 15-ak minuta. Izvaditi iz rerne, preneti na rešetkastu podlogu za hlađenje i ostaviti da se potpuno ohladi.
5. Hladnu štrudlu posuti šećerom u prahu, seći na komade željene veličine i poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!