Start Trikovi i saveti Praktični saveti: Kako da spremite savršen obrok od jaja

  Praktični saveti: Kako da spremite savršen obrok od jaja

  ThinkstockPhotos-454157321

  Ukusna i hranljiva, jaja su nezaobilazna na trpezi. Iako jednostavna za pripremu, kuvarima početnicima ponekad zadaju velike muke. Da se to ne bi dešavalo, poslušajte savete profesionalaca:

  – da bi kajgana bila kremasta, a ne suva i prepečena, mućkalicom snažno mešajte jaja u posudi dok masa ne postane homogena.
  – nemojte ih pržiti na visokoj temperaturi.
  – izbegavajte da dodajete mleko, jer će u tom slučaju kajgana biti razvodnjena.
  – so i ostale začine dodajte na kraju.
  – savršena jaja na oko, sa ispečenim belancem i žumancem, u koje možete da umačete hleb, napravićete ako u ulje sipate kašiku vode pre prženja.

  Iako su jaja puna proteina, minerala i vitamina, obiluju i holesterolom. Veće jaje sadrži 186 miligrama holesterola, dok je preporučeni dnevni unos 300.

  Da je jaje sveže znaćete po tome što je belance maglovito. Kod bajatih, ono je kristalno jasno. Takođe, sveža se teže ljušte. Ako slučajno slomite jaje, izvadite ga iz ljuske, smestite u čistu zatvorenu posudu u frižideru i upotrebite u naredna dva dana. Kako tvrdi američko ministarstvo za poljoprivredu, jaja možete jesti i tri do pet nedelja nakon roka trajanja utisnutog na kutiji.

  Inače, najveći svetski proizvođač je Kina, sa 470 milijardi jaja godišnje. A najveći ljubitelji su Meksikanci, prosečan stanovnik ove zemlje godišnje ih pojede 438.

  Izvor: Novosti
  Foto: Thinkstock

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!