Start Zanimljivosti O namirnicama Unos tretiranih naminirnica direktno povezan sa rastućom pojavom alergija!

Unos tretiranih naminirnica direktno povezan sa rastućom pojavom alergija!

Foto: Guliver/Thinstock
Potrošnja osnovnih životnih namirnica, koje se u najvećem broju tretiraju hemijskim jedinjenima, direktno je povezana sa rastućim brojem alergija i drugih zdravstvenih stanja.
Hrana koja se ne tretira hemijskim preparatima za zaštitu često se naziva organskom, što nikako nije moguće prihvatiti. Osnovni razlog tome jeste vrsta semena i zemljišta koji se koriste za uzgoj namirnica. Da bi proizvod bio u potpunosti organski (ili ono što smo nekada nazivali domaći) potrebno je da seme bude što autohtonije, zemljište tretirano samo stajnjakom, biljka zalivana ispravnom vodom bez prihranjivača i da se ne koristi ni jedan hemijski oblik zaštite biljaka.
Većina hemijskih jedinjenja se u najvećoj meri zadržavana na površini ili gornjim slojevima tretiranog voća i povrća te je preporučljivo pre upotrebe namirnice dobro ispati u više voda sa alkoholnim sirćetom.
Organski proizvodi zbog cene nisu dostupnim široj populaciji što u bitnoj meri otežava nastojanje da se hranimo zdravo. Ukoliko je i vama ovaj razlog jedna od prepreka zbog kojih niste u mogućnosti da pređete isključivo na tzv. organske proizvode pogledajte spisak namirnica sa najvećim i najmanjim nivoom preostalih pesticida otkrivenih analizom proizvoda.
NAMIRNICE SA NAJVIŠE HEMIJSKIH OSTATAKA: jabuke, celer, trešnje, grožđe, zelena salata, paprika, spanać, breskve, kruške, jagode, nektarine.
NAMIRNICE SA NAJMANJE HEMIJSKIH OSTATAKA: luk, avokado, mladi kukuruz, špargle, grašak, brokoli, ananas, mango, kivi, banane, papaja.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!