Start Zanimljivosti Uradite prolećno čišćenje kuhinje: Koje namirnice morate odmah da bacite

Uradite prolećno čišćenje kuhinje: Koje namirnice morate odmah da bacite

ID-10076301

Ako pravite veliko prolećno čišćenje kuće, ne zaboravite na kuhinju! Ali, ne ograničavajte se samo na čišćenje prljavštine, već Izbacite sve ono nezdravo iz frižidera i ormarića. Sve namirnice pune soli, šećera i masti neka lete napolje.

1) KUPOVNI MUSLI
Većina kupovnih muslija su puna glutena i sadrže šećer ili sirupe, a ništa od toga vam neće doneti zdrav početak dana. Proverite na pakovanju sastojke i izbegavajte one koje sadrže dodatke šećera i emulgatore.

2) BURGERI OD SOJE
Većina vegetarijanskih burgera koji postoje na tržištu su napravljeni od procesuirane verzije soje, što znači da mogu biti genetski modifikovani i vrlo alergeni.

3) KUS KUS
ako se kus kus smatra zdravim, jer nema masti, zasićene masnoće ni šećera, ova namirnica nema ništa više da ponudi kada su u pitanju nutrijenti. Bolje se opredelite za kinou, koja je puna proteina.

4) GOTOV DRESING ZA SALATU
Većina ovih dresinga su puni šećera, soli i veštačkih sastojaka koji nisu vredni dodatnih kalorija. Osim toga, dresing je vrlo lako da napravite sami, potrebni su vam samo: maslinovo ulje, limun, so, biber i sirće po izboru.
5) “DIJETALNE” NAMIRNICE
Sve što je veštački bi trebalo da leti iz vaše kuhinje. To znači da sve ono na čemu piše “dijetalno”, “nemasno”, “sa redukovanim šećerom”, “sa manje kalorija”, obično znači da su zamenjene nečim još gorim, kao što su trans masti. Ako ne prepoznajete neki sastojak na pakovanju nekog proizvoda, onda ga odmah bacite.

6) MLEČNI PROIZVODI SA DODATKOM ŠEĆERA
Iako su nemasni mlečni proizvodi dobri za one koji žele da smršaju, masnoća u jogurtu i mleku je odlična za asimilaciju vitamina D, koji pomaže u formiranju zdravih kostiju. Ali, pripazite na veštačke sastojke u određenim vrstama jogurta i mleka, kao i na dodatak šećera u njima.

Izvor: zena.blic.rs

Foto: freedigitalphotos.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!