Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – lisnata pogača

Urednica kuva za vas – lisnata pogača

Foto: Coolinarija
Foto: Nataša Vitezović
  • 120 min
  • 6-8 osoba
  • Srednje zahtevno

Sastojci:

½ kg brašna
1 kašičica soli
20 g svežeg kvasca
200 ml mlakog mleka
200 ml mlake vode
1 kašičica šećera
5 kašika ulja
120 g omekšalog margarina
1 jaje (žumance)
2 kašike vode

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

1. U mleko dodati šećer i kvasac, pa dobro promešti i ostaviti da kvasac zapeni.
2. Promešati brašno i so pa dodati pripremljen kvasac, vodu i ulje. Zamesiti mekano i elastično testo, pogodno za rad, pokriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom da se duplira.
3. Nadošlo testo podeliti na pet delova, premesiti i formirati jufkice. Prekriti testo i ostaviti da odstoji 5-10 minuta.
4. Svaku jufku kružno rastanjiti oklagijom (Ø=22cm). Ređati 4 jufkice jednu na drugu, premazujući ih omekšalim margarinom, a petu složiti bez premazivanja. Voditi računa da se ivice podudaraju i fino naležu jedna na drugu. Tako dobijenu jufku okrenuti i rastanjiti u kružni oblik što bolje tj. tanje, tako da se dobije veliki krug prečnika oko 50 cm.
5. Rastanjenom testu iseći obod u širini od oko 2 cm, pa dobijenu kružnu traku preseći na 3-4 dela iste veličine. Premazati rastopljenim margarinom i umotati (kraćom stranom) kao rolat.
6. Zatim, ravnomerno i u tankom sloju premazati margarinom rastanjeno testo, pa iseći unakrsno (kao za kiflice) na 16 jednakih delova. Kiflice rolati uz jednu stranu tj. uz širi deo i slagati u prethdono podmazanu dublju tepsiju (26-28 cm). U sredinu poređati prethodno urolane tračice.
7. Testo pokriti i ostaviti na toplom da naraste, premazati umućenim žumancetom sa malo vode i peći u prethodno ugrejanoj rerni na 200° dok porumeni, a zatim smanjiti temperaturu na 180°C i peći oko 45 minuta.

Više recepata očekuje vas na blogu Coolinarija.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!