Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – usukana maslenica

Urednica kuva za vas – usukana maslenica

Usukana maslenica
Foto: Nataša Vitezović
  • 120 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
1 kg brašna
40 g kvasca
2 jajeta
1 kašika šećera
1 kašika soli
7 kašika ulja
1 kašika sirćeta
450 ml mlake vode
Fil
500 g sira
500 g svežeg spanaća
Masnoća za natapanje
125 g putera/masti
100 ml ulja
Premaz
1 jaje i
ostatak masnoće
Posipanje
lan, susam

Priprema:

Testo
1. Kvasac potopiti u vodu, dodati šećer, pa razmutiti i ostaviti da zapeni.
2. U dublju posudu usuti brašno, dodati so, prethodno umućena jaja, ulje, sirće i pripremljeni kvasac, pa zamesiti mekano i elastično testo.
3. Tako pripremljeno testo razvaljati u oblik valjka i podeliti na šest jednakih delova. Svaki deo oblikovati u jufku i ostaviti na brašnom posutoj radnoj površini, pokriveno pamučnom krpom, da odstoji 15-ak minuta.
Fil
1. Spanać očistiti, oprati, ocediti i iseckati.
2. U dubljoj činiji izgnječiti sir.
Masnoća za natapanje
1. U tiganju rastopiti puter ili mast i ulje.
2. Kada su jufkice porasle uzeti i potopiti prvu jufku u rastopljenu mešavinu putera/masti i ulja. Sačekati oko 30 sekundi, pa prevrnuti jufku i držati je u masnoći još 30 sekundi. Ovaj postupak ponavljati sa svim jufikicama neposredno pred rad.
3. Namašćenu jufku staviti na čistu radnu površinu i razvući je u kružni oblik, prečnika oko 30 cm, služeći se dlanovima i prstima (klizajući po jufkici i u isto vreme razvlačeći je prema obodu). Odložiti pripremljenu koru na stranu, pa isto učiniti sa preostalim jufkama.
Finalni postupak
1. Na prvu pripremljenu koru naneti trećinu sira, a zatim trećinu spanaća.
2. Prekriti drugom rastanjenom korom, spojiti po ivicama i razvući koru još malo, blago pritiskajući dlanovima ili prstima.

Na sledećoj strani pogledajte ostatak objašnjenja recepta i ispratite postupak pripreme u slikama tzv. korak po korak…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!