Start Namirnica nedelje Uredno složena na najviše police ormana nekada je krasila većinu domova –...

Uredno složena na najviše police ormana nekada je krasila većinu domova – dunja

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Plod dunje svrstava se u red veoma korisnih lekovitih plodova koji pomažu ljudskom organizmu u lečenju ili sprečavanju mnogih bolesti. Konzumiranjem dunje u svežem stanju, pečene, kuvane ili spremane kao slatko, sprečavaju se oboljenja krvnih sudova i srca.
Takođe, ona blagotvorno utiče na obolele od nefritisa, čisti mokraćne kanale, sprečava razne oblike dijareje, odlive krvi, sprečava infekcije i sl.
Ova lekovita svojstva se uglavnom pripisuju velikoj količini tanina (0,08-1,14%), pektina i protopektina (prosečno 2,6%), kao i velikoj količini kalijumovih soli. Plod dunje bogat je i vitaminima: karotin (provitamin A) 71-112 mg%, B1 0,03-0,38 mg%, B2 0,01-0,05 mg%, vitamin C1 0,34-17,0 mg% itd. Bogat je i fermentima, kao i aromatičnim materijama.
Dokazano je da konzumiranje plodova dunje u svežem stanju znatno utiče na povećanje umne i radne sposobnosti čoveka, kao i da ubrzava oporavak rekonvalescenata. Zato bi ona trebala da se više nađe na našim trpezama, posebno sada kada ima dosta sorti mekanog i sočnog ploda koji se mogu konzumirati kao jabuka.
Pečena dunja sa raznim dodacima je izvanredan desert. Niska kalorična i energetska vrednost ploda dunje omogućavanju njeno konzumiranje u mnogim dijetama.
Još jedan interesantan podatak u vezi ovog voća jeste da treba razlikovati dunju od dunjca…
Dunjac je tzv. muška dunja koja može težiti čak do 2 kg i samim tim da se zaključiti da su to sve one najkrupnije dunje. Dunjac za razliku od dunje nije preporučljivo koristiti za preradu jer su uglavnom najvećim delom plodovi truli.
Od davnina su poznata lekovita dejstva ovog ploda ali su ga žene redovno koristile i za negu kože (naročito lica) ili kao tzv. miomiris – male plodove su vešto sakrivale u grudi.

Ovog puta, sa vama delimo recept kako da pripremite prirodni losion protiv bora.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!