Start Odabrani recepti Uskršnji zekaSlađana Bokić

Uskršnji zeka
Slađana Bokić

Uskrsnji zeka

Priprema:

U mlako mleko stavite kašičicu šećera i izmrvljenu kocicu kvasca, te ostavite da nadođe. Zatim dodajte ulje, so, sirće i dva jajeta.

Promešajte, a onda postepeno dodajte brašno i zamesite testo. Ostavite da odstoji da nadođe oko 40 minuta. Nadošlo testo premesite i podelite na dva dela. Svaki deo podelite na pet loptica tako da ukupno dobijete 10 loptica.

Razvucite jednu lopticu u obliku kruga prečnika 20 cm i premažite je margarinom. Razvucite i drugu lopticu, prebacite preko prve pa i nju namažite margarinom. Zatim preko margarina namažite dve kašike pavlake, preko poređajte stišnjenu šunku i sir isečen na tanke listiće. Razvijte treću lopticu, stavite je preko druge tačnije preko sira. Umutite jaje i premažite testo.

Zatim razvijte četvrtu lopticu, malo veću od prethodnih. Manjom čašom izvadite rupe za oči a testo prebacite preko trećeg testa, višak podvucite ispod. Tako napravljenu glavu prebacite u veliki pleh obložen papirom za pečenje pa je celu premažite jajetom. Krugove koje ste izvadili na jednom kraju pritisnite i stavite ispod rupa za oči, na mestu gde će kasnije ići brkovi.

Petu lopticu razvucite u duguljastu formu oko 20 cm i premažite je margarinom. Razvucite i šestu lopticu, premažite je margarinom, zatim kašikom pavlake, poređajte stišnjenu šunku i sir isečen na tanke listove.

Razvucite sedmu lopticu i stavite preko šeste, namažite je margarinom. Isto uradite i sa osmom lopticom i stavite je preko sedme. Zatim sve to razvucite u duguljastu formu dužine 30 cm i urolajte testo. Podelite ga na dva jednaka dela i rukama ih blago pritisnite. Oba dela premažite jajetom.

Preostale dve loptice takođe razvucite u duguljastu formu i u sredini svake nožem isecite uži oblik. Izvadite isečeno testo a ostatak prebacite preko ušiju, višak podvucite pod testo. Uši namestite uz glavu s tim da zasečete nožem srednji deo uha.

Od viška testa koje je ostalo napravite nos i zube. Stavite kim kao oči a na delu gde su brkovi susam. Tri špagete premažite umućenim jajetom i stavite u pleh pored pogače.

Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, izvadite iz rerne, poklopite je aluminijumskom folijom pa pecite još 20 minuta. Skinite foliju i pecite još 10 minuta. Špagete podelite na pola i kada se prohladi pogača zabodite ih na mestu gde su brkovi.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!