Start Namirnica nedelje Uz nju ćete oporaviti imunitet, srce, krvne sudove, kosti… – trešnja

Uz nju ćete oporaviti imunitet, srce, krvne sudove, kosti… – trešnja

Trešnje u činiji na beloj podlozi
Foto: Guliver/Thinkstock

A još jedna dobra vest je da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.

Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takode smanjuju bolove u zglobovima koji se često jajvljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom.

Ipak, trešnje imaju znatno više pigmentnih spojeva koji su bogati antioksidansima. U trešnjama ima i folne kiseline, kalcijuma, kalijuma, gvožda, magnezijuma i cinka.
Ipak, trebalo bi da znate da trešnje ne treba da jedete pre ručka jer mogu da uspore izlučivanje sokova za varenje, što naročito otežava varenje mesa. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.

Kalorijska vrednost Trešnje po šoljici serviranja nose oko 85 kcal, što je nešto više od višnje, koja daje 50 kcal. U toj šoljici nalazi se i 1 gram belančevina, 19 grama ugljenih hidrata i oko grama masti. Trešnja sadrži dosta vitamina A, nešto vitamina B1, B2, B3 i B6 i oko osam miligrama vitamina C. Zbog poređenja, jagode imaju oko 70 mg C vitamina na 100 g.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!