Start Namirnica nedelje Uz nju ćete oporaviti imunitet, srce, krvne sudove, kosti… – trešnja

Uz nju ćete oporaviti imunitet, srce, krvne sudove, kosti… – trešnja

Trešnje u činiji na stolu
Foto: Guliver/Thinkstock

Trešnja u medicini Uvarak od trešnjinih peteljki odavna se koristi kao snažan dijuretik koji pomaže kod problema s pritiskom, viškom vode u organizmu i kod bubrežnih oboljenja. U narodnoj medicini koriste se skoro svi delovi trešnjinog drveta, od smole i kore, preko lista, peteljke, koštice i samog ploda.

Njene glavne karakteristike su snažno protivupalno, diuretsko i antioksidativno delovanje. Najnovija saznanja moderne nauke otkrila su neke mehanizme delovanja supstanci kao što su elaginska kiselina, koje se u većim količinama nalaze u trešnjama, višnjama, jagodama i malinama. Upravo ta hemijska supstanca se smatra snažnim antioksidansom koji sprečava oštecenje DNK ćelije i time umanjuje mogućnosti obolevanja od raka.

Trešnja kao prirodni lek Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa: preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti – tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

Protiv bubrežnih kamenaca -kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mleka i kuvajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume – tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.

Protiv srčanih smetnji – usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!