Start Namirnica nedelje Valerijana

Valerijana

valerijana1

Opušta nerve, sprečava nesanicu i aritmiju povezanu sa osećajem straha. U Prvom i Drugom svetskom ratu tinkture ove biljke koristile su se za lečenje vojnika koji su pretrpeli tzv. “rovovski šok”.

Valerijana (Valeriana officinalis), odoljen, makebohija ili macina trava, nazivi su iste biljke, izuzetno popularne zbog lekovitih svojstava koja poseduje. Od pamtiveka se zna da opušta nervni sistem i donosi smirenje. Čak i njeno latinsko ime valere znači biti dobro. Koristi se za lečenje mnogih nervnih obolenja i poremećaja. Ostalo je upamćeno i da su se tokom Prvog i Drugog svetskog rata tinkture valerijane koristile za lečenje vojnika koji su pretrpeli takozvani “rovovski šok”. Zbog izuzetno velike potražnje danas se gaji i na plantažama, a kod nas naročito u centralnoj Srbiji i Banatu.

Primena korena ove biljke široko je rasprostranjena u alternativnoj medicini, kao lek za napetost, razdražljivost i nesanicu, pomaže da san bude čvrst i krepak. Delotvorna je i u lečenju srčane aritmije povezane sa osećajem teskobe u grudima i strahom. Pokazalo se i da smanjuje i simptome hipohondrije, histerije, glavobolje, kao i napada panike i anksioznosti, ali i kao pomoćno sredstvo u odvikavanju od cigareta. Okorelim pušačima se preporučuje čaj od valerijane za koji je utvrđeno da izaziva odbojnost prema duvanskom dimu i gađenje zbog nikotina. Pomaže i da pušač lakše prebrodi osećaj napetosti i nesigurnosti u periodu odvikavanja.

Delotvorna je i kod bolnih menstruacija, povišenog krvnog pritiska, grčeva u mišićima. Glavni lekoviti sastojak je kvalitetno eterično ulje i valerinska kiselina, koja ima sedativno i anksiolitičko dejstvo. Koristi se u obliki tinkture, tableta, kapsula ili dražeja. Široko su zastupljeni i preparati protiv nervoze, nesanice i stresa, koji se kupuju bez recepta, a u sebi sadrže valerijanu.

Preporučene dnevne doze čaja od valerijane su dve do tri šolje. Za lečenje nesanice idealna je šolja čaja uveče, pola sata pre spavanja. Čaj se pravi tako što se kašičica korena prelije sa dva decilitra ključale vode i ostavi da odstoji pet minuta.

Nakon toga se procedi i pije. S obzirom na to da je ukus neprijatan, može da se kombinuje i sa drugim biljkama. Tada bi trebalo voditi računa da ostale biljke nemaju sedativno dejstvo, jer je valerijana dovoljno jaka. Posle tronedeljne upotrebe pravi se pauza, zbog neželjenih efekata u vidu glavobolje i mučnine.

Kod pravilnog doziranja nisu registrovana neželjena dejstva. Obično ne izaziva fizičku zavisnost, mada je dokazano da svakodnevno konzumiranje u količinama većim od preporučene doze može da izazove apstinencijalnu krizu, ukoliko se naglo prekine sa uzimanjem.

Zbog kiseline koju sadrži, miris korena posebno deluje na mačke. Kod njih postiže feromonsko dejstvo, pa one doslovce bivaju hipnotisane.

KADA SE NE PREPORUČUJE

U kombinaciji alkohola i lekova, koji deluju kao depresori na centralni nervni sistem, nikako ne bi trebalo koristiti i valarijanu. Ne savetuje se ni trudnicama i dojiljama, kao ni vozačima i osobama koje upravljaju opasnim mašinama. Prevelika doza ove biljke može da izazove glavobolju, uznemirenost i teškoće sa buđenjem.

Izvor: Novosti

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!